MED U GASTRONOMIJI: Ukusni riblji specijaliteti…

Skoro da nema sfere života u kojoj se med ne koristi i gdje se njegova svojstva ne cijene. U kozmetici je izvrsno sredstvo za uljepšavanje, u medicini nezamjenjiv sterilizator, a u gastronomiji – odličan pojačivač okusa i konzervans. Od pretprošlog  broja BH pčelara, sa vama dijelimo najdelikatesnije recepte, koji ne bi bili tako delikatni da u njima med nije jedan od glavnih sastojaka. U ovom broju poklanjamo vam nekoliko ribljih recepata, čija je baza med. Uživajte…

Tunjevina iz neobične marinade

Potrebno: 4 steka od tunjevine (svaki po 150-180g  za marinadu, svježeg korijena đumbira (oko 2cm), 2 mlada luka, 2 kašike usitnjenog vlasca, sok i ribanu koricu od jedne limete (ili limuna), 1 kašika sojinog umaka, 1 kašika meda (lavanda), 1-2 kašike cherria, sol, biber, 1 manja feferona bez sjemenki i maslinovo ulje,

Mladi luk očistiti i sitno isjeći, feferonu prerezati po dužini, izvaditi sjemenke te usitniti i staviti u veću posudu. Dodati ostale sastojke za marinadu i dobro promiješati. Dodati ribu, pokriti celofanom i ostaviti da se marinira 10 minuta. Ribu ispeći na zagrijanom grilu premazujući je povremeno marinadom. Pečenu ribu složiti na tanjur, preliti marinadom te poslužiti.

Punjene lignje

Potrebno je: 1,5 kg većih lignji, 500 g zaleđenog graška, 3 tvrdo kuhana jaja, 40 g grožđica, 1-2 kašike meda, 1 kašika vinskog sirćeta, 1 kašika pinjola i maslinovo ulje

U posudi zakuhati vodu, posoliti, dodati grašak da se skuha. Ocijediti i napraviti pire. Grožđice potopiti u bijelo vino i ostaviti da odstoje, te ih dodati pireu od graška. Krakove od lignji sitno nasjeckati te pirjati na maslinovu ulju da omekšaju. U pire od graška dodati pirjane krakove, tvrdo kuhana oguljena jaja, med i vinski ocat. Pire dobro izmiješati te puniti lignje. Otvor zatvoriti čačkalicom.

Pećnicu zagrijati, lignje poslagati na lim i peći 20-30 minuta dok ne omekšaju.

Pečene lignje posuti pinjolima i poslužiti uz kuhanu rižu na maslacu.

Riblji file u umaku od naranče i paradaiza

Potrebno: 700 g ribljeg  filea, 15 g maslaca, 2 kašike maslinova ulja, 1 crveni luk, 2 čehna bijelog luka, 3 kašike brašna, 1 kašika meda, 400 g pelatti (oguljena rajčica u konzervi), sol, biber i 125 ml svježeg soka od naranče

Brašno pomiješati sa solju i paprom pa u njemu uvaljati riblji file. U tavi zagrijati maslac i jednu kašiku ulja. Riblji file otresti od suvišnog brašna te ispeći sa svake strane po 3 min. Pečenu ribu izvaditi iz tave i odložiti na toplo. Preostalo ulje uliti u tavu, dodati očišćeni na rezance sječeni luk i usitnjen češnjak te otprilike 5 min. pirjati. Dodati med, narančin sok i usitnjeni paradaiz. Zakuhati,  pa na laganoj temperaturi pirjati 10 minuta, da se umak zgusne. Servirati uz ribu i mlade zelene mahune

Pastrmka sa rižom

Potrebno je: 3 komada pastrmke srednje veličine, po ukusu soli, mljevenog crnog bibera, ruzmarina, 2 kašičice maslinovog ulja, 3 čehna bijelog luka, sok od 1/2 limuna, polovina limuna, kašika meda, 1 dl domaćeg crnog vina i 1 šolja 3 dl riže

Očišćenu i opranu pastrmku dobro posušimo papirnim ubrusom. Posolimo i začinimo biberom i ruzmarinom.

Zemljanu činiju u kojoj će se pastrmke peći podmažemo maslinovim uljem, pa ribu nasložimo i nalijemo sok od pola limuna i dec dobrog crnog vina.

Uz ribu složimo neoljušten, samo malo nožem zgnječen bijeli luk, kao i jednu polovinu limuna. Ako zdjela nema poklopac, zatvorite je dobro alu folijom. Kasnije ćete je skinuti. Peče se na dvjesto stepeni pola sata.

U međuvremenu, riža se napola skuha. Izvadimo posudu iz rerne, skinemo alu foliju, i ocijeđenu rižu kojoj smo dodali kašiku meda, rasporedite pored ribe. Pastrmka je pustila sok, koji se pomiješao sa crnim vinom i limunom, a oni nisu isparavali, jer je posuda bila zatvorena. Vratite u rernu na još oko 15-ak minuta da se riža zapeče i da većina tečnosti ispari.

 

Komentari

komentara