MED U GASTRONOMIJI: Kako napraviti umak od kruški, višnji, luka, meda, kupina…

Skoro da nema sfere života u kojoj se med ne koristi i gdje se njegova svojstva ne cijene. U kozmetici je izvrsno sredstvo za uljepšavanje, u medicini nezamjenjiv sterilizator, a u gastronomiji – odličan pojačivač okusa i konzervans.  Aura vam poklanja recepture za umake čija je baza med, a znamo da bez umaka nijedno jelo ne bi bilo ono što jeste…

UMAK OD KRUŠAKA

Potrebno: 2 kruške, 3 dl mednog vina (ili 4 dl bijelog vina sa 3 kašike meda), 4 klinčića, 1 štapić cimeta, 1 štapić vanile, 1-2 kašike limunovog soka, 1 kašika maslaca, 1 dl mlijeka, ½ dl vrhnja za kuhanje, 1 ½ kašike brašna, malo naribanog muškatnog oraščića, 1 dl juhe

Kruške oprati, oguliti i nasjeći na ploške, zaliti sa vinom, dodati cimet, vanilu i klinčić te sve zajedno kuhati. Kada se umak reducirao, procijediti. U rastopljeni maslac dodati brašno, kratko ga zagrijati da ne dobije boju, zaliti sa mlijekom, vrhnjem i juhom te uz stalno miješanje prokuhati, začiniti sa muškatnim oraščićem, paprom i limunovim sokom. Umake povežemo te kuhamo do željezne gustoće. Umak najbolje služiti uz pečenu veprovinu.

UMAK OD VIŠANJA I MEDNOG VINA

Potrebno: 100 g višanja, 1 vanil šećer, 2 dl mednog vina (ili 3 dl bijelog vina sa 2-3 kašike meda), 1 dl vode, 1 limeta (ili 1 limun), 1 svežnjić svježe mente ili kašika suhe, 1 kašika maslaca, 2 kašike pirea od rajčice, 1 kašika brašna

Višnje oprati, posušiti, izvaditi koštice. Koru limete naribati, a sok protisnuti. U nedostatku limete može poslužiti i neprskan limun. Višnje i limetu u tavi lagano zagrijavati dok ne prokuha. Prokuhane višnje zaliti vinom i vodom te ostaviti kuhati 30 min, da se umak reducira. U tavi zagrijati kašiku maslaca, dodati pire od rajčica, vanili šećer, papar, brašno i zaliti sa juhom od povrća. Ostaviti da prokuha te s tim umakom zaliti umak od višanja. Metvicu usitniti i pred sam kraj kuhanja dodati u umak. Umak poslužiti uz pečenu divljač.

UMAK OD KUPINA I MEDA

Potrebno: 200 g kupina, 3 kašike limunova soka, 2 kašike meda, 1 kašika šećera, 0,6 dl ruma, 3 dl vode, 2 kašike brašna, 2 dl goveđe juhe, 1 dl umaka od pečenja (sa što manje masnoće), 1 dl crnog vina ili vina od kupine, 1 kašičica (ružmarin, timijan, mažuran), 1 kašičica rajčice

Oprane kupine posuti sa šećerom, medom i limunovim sokom. Vodu i rum zakuhati dodati kupine i na laganoj temperaturi kuhati. U međuvremenu u tavi zagrijati umak od pečenja, dodati brašno te pržiti dok lagano ne potamni. Dodati pire rajčice zaliti vinom i vodom te dodati mirodije, sok i papar, te reducirati dok se ne dobije gusti umak koji povežemo sa kupinama pa zajedno kuhamo do željene gustoće. Umak serviramo uz pečenu divljač (najbolje srnetinu).

UMAK OD LUKA

Potrebno: 3 crvena luka, 40 g maslaca, 1 kašika brašna, 1 kašika mednog ocata (ili 1 kašika vinskog octa), 1 kašika meda, 375 ml goveđe juhe

Zagrijati maslac u tavi. Luk oguliti i isjeći na tanke kolute. Ubaciti luk u zagrijani maslac i na umjerenoj temperaturi oko 30 minuta lagano pirjati. Dodati brašno i uz stalno miješanje 1 minutu pržiti, umiješati med i zalijevati malo po malo sa juhom, dodati ocat i kuhati oko 2 minute. Ovaj brzi i jednostavan umak možemo poslužiti uz hamburger, stek i mesne kobasice.

UMAK OD MEDA I RUMA

Potrebno: 4-5 mlada luka, 1 mali ananas ili 2-3 kriške ananasa iz konzerve, 3 dl narančinog soka, 1 dl ruma, 3 kašike ulja, 2 kašike meda, 1-2 kašičice smeđeg šećera, par kapi Tabasco umaka, sol, papar Mladi luk očistiti i isjeći na kolute. Ananas očistiti i isjeći na kockice. Ulje ugrijati, dodati luk i ananas, te lagano pirjati. Zaliti sa narančinim sokom, rumom, prokuhati pa dodati med. Ostaviti na kuha 8 minuta. Zgusnuti sa umakom od pečenja (masnoću ocijedimo tako da ostane smeđa tekućina sa vrlo malo masnoće) u koji dodamo malo brašna i pirjamo do ne dobije lijepu smeđu boju. Zalijemo ga sa juhom ili vodom te prokuhamo. Kada se umak od meda i ruma zgusne dodamo smeđi šećer, Tabasco, sol i papar. Ovaj umak se servira od pečeni pileći ili pureći batak.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!