MED – PRIRODNI SVESTRANI LIJEK: Jača duh i tijelo, čuva zdravlje

 Nema na svijetu prirodnog ili umjetnog lijeka koji u tako malim količinama kao med pomaže čovjeku. Med je savršenija kombinacija iscjeljujućih snaga prirode, koja istovremeno liječi, okrepljuje, produžava život, te jača duh i tijelo. Ovdje pročitajte kako potpuno iskoristiti sve blagodeti koje med nudi te pronađite savjete kako uz pomoć tog svestranog lijeka možete iscijeliti i bolesti i mnogo teže od prehlade ili gripe

O ljekovitim svojstvima biljaka može se raspravljati, nekome će one pomoći, a drugima neće. No kod meda se nema o čemu raspravljati jer je znanstveno dokazano da je med najsavršeniji proizvod prirode: zdrava hrana, antibiotik, aspirin, antireumatik…

Mnogi ne znaju da med blagotvorno djeluje na rad srca i krvnih žila, te smanjuje pritisak, a njegov sastojak acetilholin proširuje arterije. Soli iz meda jačaju krv, a med u saću pri žvakanju dezinficira i čisti zube, te jača desni. U medu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

Nektar koji pčele sakupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koji pčele pretvaraju u lako probavljiv šećer – glukozu i fruktozu. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, mravlja, jabučna i limunska kiselina, te elementi kompleksa vitamina B. Šumski med sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog. U njemu ima mnogo željeza, što vrlo dobro djeluje na krv.

Poklanjamo vam samo djelić iz prebogate recepture narodne medicine liječenja medom.

Nesanica, neurastenija

Čaša tople vode s jednom supenom žlicom meda navečer. Djeluje umirujuće, izaziva dubok san, reguliše rad želuca. Valja napomenuti da nema boljeg sredstva za spavanje od meda.

 Hipertonija

Jedna kašika meda, 1 kašika soka cvekle, 1 kašika soka od mrkve, 1 čaša soka od hrena, sok od jednog limuna. Sve pomiješati, uzimati po jednu kašiku dvaput dnevno 1 sat prije jela. Liječenje traje mjesec i pol.

Iz narodne su medicine do danas došli napici mednih mješavina koje se primjenjuju zbog smanjivanja arterijskog pritiska kod hipertonije.

NAPITAK 1 – Pomiješati po jednu čašu soka od mrkve, hrena i meda sa sokom 1 limuna. Čuvati u dobro začepljenoj staklenoj posudi u prohladnoj prostoriji. Uzimati po jednu ili dvije male kašike triput dnevno 1 sat prije jela ili 2 – 3 sata poslije jela.

NAPITAK 2 – Pomiješati po jednu čašu soka od mrkve, hrena i meda sa sokom 1 limuna. Dodajte čašu soka cvekle. Čuvati u dobro začepljenoj staklenoj posudi u prohladnoj prostoriji. Uzimati po 1 kašiku triput dnevno i to 1 sat prije jela ili 2 – 3 sata poslije jela. Ovo valja činiti mjesec i pol do dva mjeseca.

 GRIPA

Jedna kašika meda, 1 kašika šipka, 1 kašika ribizli, 1 kašika maline: sve to preliti sa 100 ml vrele vode. Ostaviti 15 minuta. Piti triput dnevno po 1 decilitar prije jela.

Dobro je sredstvo protiv gripe s izraženim rinitisom smjesa od naribanog bijelog luka s prirodnim medom u omjeru 1:1 (uzima se po 1 kašika navečer i uz to se popije topla voda)

 ŽELUČANE I TRBUŠNE BOLESTI

Jedna žlica meda, 1 žlica runolista: ovo preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti pola sata. Piti po 2 supene žlice tri puta dnevno. Pri smanjenoj kiselini uzimati dva sata prije jela.

KOLITIS

Uzmite 180 g meda, 50 g peluda i 800 ml voda. Med treba rastopiti u hladnoj vodi i neprestano miješajući dodavati pelud. Ovu smjesu potom ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok ne počne fermentirati. Uzima se decilitar do decilitar i pol prije jela mjesec do mjesec i pol. Može se također uzimati pelud u čistom obliku po jednu kahvenu kašiku triput dnevno. Nema nuspojava.

Za kolitis se još preporučuje dnevno uzimanje meda između 80 i 100 g, otopljenoga u soku jabuke ili hladnoj vodi triput dnevno prije jela. Osim toga ovaj je napitak djelotvoran i u otklanjanju opstipacije.

UPALA KRAJNIKA

Ispirati usnu šupljinu i grlo medom otopljenim u vodi. Ovo liječi upalu krajnika, čisti zube i izbjeljuje ih (1 supena kašika meda u čaši vode)

 Nervoza srca, neurastenija, histerija

 

Kod neuroze srca, neurastenije i histerije uz prikladne lijekove može se koristiti i med. Preporučuje se uzimanje od 100 do 120 g cvjetnog meda dnevno tokom jednoga ili dva mjeseca: ujutro i navečer po 30, a poslije ručka 40 – 60 g.

Pola sata prije spavanja med treba rastopiti u čaši vode na sobnoj temperaturi. Sedmica – dvije nakon početka liječenja kod bolesnika se javlja duboki san, osjećaj vedrine i  povećana sposobnost rada. U decilitru prokuhane tople vode valja rastopiti jednu kafenu kašiku meda i piti dvaput dnevno prije jela.

 BOLESTI JETRE

Kilogram meda pomiješati s 1 kg crnog ribizla. Uzimati po jednu kahvenu kašiku pola sata prije jela dok se sve ne pojede. Zbog liječenja, a i spriječavanja bolesti jetre med treba uzimati ujutru (30 – 50 g) uz dodatak mliječi (pola kahvene kašike), a poslije ručka kašiku meda s jednom kahvenom kašikom peluda. Djeluje i smjesa meda sa sokom jabuke svakog jutra i večeri.

IŠIJAS, REUMATIZAM

Izdubiti rotkvu i napuniti je medom. Za 4 sata stvoren je sok: utrljati ga na oboljelo mjesto.

CRVENI VJETAR

Komadić crvene prirodne svile veličine dlana poderati na sitne komadiće i pomiješati sa prirodnim medom i podijeliti na tri dijela. Ujutru 1 sat nakon izlaska sunca smjesu staviti na oboljelo mjesto i omotati. Postupak ponavljati do ozdravljenja.

TUBERKOLOZA

Uzmite 100 g pčelinjeg meda lipe, 100 g svinjske masti, 100 g nesoljena maslaca, 150 g soka aloye (ili agave), 50 g kakaa u prahu. Aloyu prije rezanja dvije sedmice ne zalijevati. U emajliranoj posudi rastopiti mast, maslac i med. Kada se sve istopi (ne smije provrijeti) posudu skloniti i dodati sve ostalo. Dobro promiješati. Čuvati u staklenki u hladnjaku. Po jednu žlicu ove smjese otopljene u vrelom mlijeku uzimati duže vrijeme ujutru i navečer. Primjenjuje se kod tuberkoloze i kod složenijeg bronhitisa.

SKLEROZA

Na sitnoj trenici izribati bijeli luk i procijediti sok. Čašu češnjakova soka pomiješati sa čašom meda i dobro promiješati. Ako se med ušećerio, lagano ga zagrijati na pari. Uzimati po jednu kašiku triput dnevno sat prije jela ili 2 – 3 sata poslije jela. Uzima se i kod ateroskleroze, poglavito kod skleroze mozga.

VAŽNI SAVJETI

ALERGIJE – Med kod nekih osoba izaziva alergijske reakcije, slično alergiji na jagode, jaja, pelud, propolis ili lijekove. Do alergije dolazi usljed neposrednog dodira meda sa sluznicom stjenki želuca. Med upija vodu iz njih, nadražuju ih, pa se javljaju bolovi. To se može spriječiti ako se med rastvori u mlijeku, vodi, čaju ili voćnom soku. Pravi proizvođači meda i travari će vas upozoriti na moguću alergiju na med, a dobro je da se prije uzimanja meda svaki bolesnik savjetuje s liječnikom o količini i vrsti meda koju može uzimati.

KOLIČINE I KAKO UZIMATI MED – Med je hranjiv, ali treba odrediti količinu koju čovjek može uzeti da se ne bi udebljao ili da to ne utječe na neku bolest. Najbolje je raspitati se kod travara o osobinama meda i onda uzimati određene vrste za određene bolesti. Najbolje je uzimati med razmućen u mlakom čaju i mlijeku. Ako ga jedete, med treba što duže zadržavati u ustima, a ne odmah gutati.

NE VRIJEDI IZNAD 40 STEPENI – Med se ne smije zagrijavati ili stavljati u čajeve i mlijeko na temperaturama iznad 40 stepeni, jer se tako uništavaju eterična ulja i drugi korisni sastojci meda.

MED I JABUKOVO SIRĆE – Najbolje je med uzimati svakodnevno u manjim količinama, rastopljen u jabukovom sirćetu ili vodi na sobnoj temperaturi, kao napitak uz jelo umjesto vode ili vina. Pritom treba znati da je jabukovo sirće vrlo zdravo piće, ali ga ne bi trebale piti osobe koje imaju osteoporozu i slične probleme s kostima.

NE BACAJTE MED – med koji je dugo stajao u smočnici pa su se u njemu pojavili kristali, jer je to dokaz da se radi o prirodnom pčelinjem medu!

 

(aura.ba)