Med od maslačka: Jeftina i praktična priprema, a bogat doprinos zdravlju

Postoji devet vrsta maslačaka, a najbolje uspijevaju oni u predjelima umjerene ili hladnije klime. Cvjetovi maslačka bogati su vitaminima A, C, B2, D i G, kao i korisnim mineralima kao što su kalij, kalcij, fosfor i željezo. Maslačak pomaže pri regulaciji rada bubrega i mokraćnih kanala, čisti jetru i smanjuje holesterol.

Cvjetovi maslačka bogati su i proteinima, zbog čega se koriste za liječenje anemije, kožnih problema i poremećaja krvi, a djelotvorni su i u borbi protiv depresije.

Početak proljeća, kada livadama procvjeta “more” žutih cvjetova, pravo je vrijeme za pravljenje meda od maslačaka. Ova poslastica djeluje kao blagi laksativ, pomaže dobrom varenju, stimulira probavu i apetit, a istovremeno pravi ravnotežu prirodnih i korisnih bakterija u crijevima.

Konzumiranjem meda od maslačaka lakše ćete izbacivati toksine iz organizma, višak vode, soli i otpadnih materija. To doprinosi i sprečavanju razvoja bakterija u urinarnom traktu. Med od maslačka podstiče mokrenje, što utječe na smanjenje povišenog pritiska.

Maslačak je lako dostupan, a priprema meda od ove izuzetno ljekovite biljke je veoma jeftina i praktična. Za pripremu meda najbolje je upotrijebiti maslačak sa planina, pašnjaka i livada, koji ne raste pored puteva i zagađenih područja.

Kako napraviti med?
Naberite otprilike 175 žutih cvjetova maslačka, zalijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje 24 sata. Drugi dan ih dobro iscijedite, zalijte litrom vode te kuhajte na laganoj vatri 1 do 2 sata, ovisno koliko dugo ste ih držali preko noći. Povremeno ih promiješajte.

Još jednom ih dobro procijedite, ubacite šećer i kuhajte još sat vremena. Smjesa će najprije biti vrlo rijetka i pjenit će se. Nakon sat vremena trebala bi postati gusta. Kada je dovoljno kuhana, dodajte jednu žlicu vode i dva limuna narezana na kriške.

U ovoj fazi pripreme smjesa će se opet razrijediti, ali tako i treba biti. Kuhajte još pola sata dok se iznova ne zgusne. Imajte na umu da će pravu gustoću i teksturu med dobiti tek kad se ohladi. Kada je gotovo, ulijte u staklenke i čvrsto zatvorite.

Njegovo konzumiranje preporučuje se ujutro na prazan želudac sa zelenim čajem. Zbog ovog napitka, jetra će vam biti vječno zahvalna. Ovaj med ukusan je i kao namaz na tostu pa ga nakon jutarnjeg čaja, možete ubaciti i u svoj doručak.

(aura.ba)