Masna jetra: ovo su tri najefikasnije prirodna lijeka koja vraćaju jetri zdravlje!

Kao što sami možemo da utičemo na nastanak masne jetre, isto tako ju je moguće i „odmastiti“. Potrebno je redukovati kalorijski unos, povećati potrošnju kalorija, a u tome će vam puno pomoći surutka, maslačak i zeleni čaj

Masna jetra, najčešća bolest jetre današnjice, nije mali problem. Ona izaziva upalu i razaranje, a ako se ne liječi dovodi do ciroze i popuštanja jetre. Najvažnije je sa liječenjem početi što prije, a u tome vam mogu pomoći i prirodni lijekovi.
Masna jetra je najčešća bolest jetre današnjice i nastaje intenzivnim nakupljanjem masti u ćelijama jetre. U normalnim okolnostima mast koju smo unijeli hranom putem cirkulacije dospijeva u jetrine ćelije, potom se prerađuje i otprema u sistemsku cirkulaciju, odakle se koristi za mnoge procese, ali i skladišti u raznim depoima masnog tkiva.

Loše navike koje rezultiraju masnom jetrom javljaju se od djetinjstva do poznog doba. Ali i određena oboljenja kao što su genetski uzrokovana hiperliporpoteinemije, smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde, šećerna bolest, sidrom malapsorpcije, upalne bolesti crijeva… takođe mogu dovesti do ovog problema.

Ovo su najbolji prirodni lijekovi za masnu jetru:

Surutka

Popijte oko pola litra surutke dnevno: To je marodna receptura za otklanjanje problema masne jetre i njeno potpuno regenerisanje.

Zeleni čaj

Kao antioksidant, zeleni čaj ublažava upalne procese i sprječava nakupljanje masti u centralnoj laboratoriji organizma. Dobar je i u borbi sa višom kilogramima, koji mogu biti uzrok problema jetre.

 

Korijen maslačka podstiče detoksikaciju jetre, ali i regeneraciju oštećenih ćelija. Dvije kašičice mljevenog sušenog korijena biljke potrebno je preliti šoljom ključale vode i piti tri puta dnevno.

Kao što sami možemo da utičemo na nastanak masne jetre, isto tako ju je moguće i „odmastiti“. Uz ove napitke, ptrebno je redukovati kalorijski unos, povećati potrošnju kalorija, a posebno se preporučuje aerobna fizička aktivnost.

U ishranu treba uključite mahunarke – pasulj, grašak, boranija, kao i orašaste plodove – orah, lješnik, badem, sjemenke susama, suncokreta i bundeve. Najbolje je konzumirati nemasnije meso, pileće i ćureće, bez kožice. I što više izbjegavati prženje. (aura.ba)