MASLINOVO ULJE NIKADA NE KORISTITE U OVIH PET SITUACIJA

Mada je iznimno zdravo, maslinovo ulje ponekad nije dobra opcija. Stoga, pročitajte kada ga nikako ne biste smjeli konzumirati jer je štetno, piše Prevention.

1. Ako niste sigurni odakle je došlo

Prije nego počnete kuhati i peći s njime ili mazati lice i tijelo uljem, svakako se pobrinite da je provjerene kvalitete i da znate iz koje je zemlje došlo. A bilo bi najbolje da bude domaće kako se ne biste izlagali sumnjivim tvarima koje bi ono moglo sadržavati.

2. Za prženje

Veliki dio hranjivih vrijednosti koje povezujemo s maslinovim uljem, kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi, uništavaju se u procesu zagrijanja pri visokoj temperaturi. A ako baš želite frigati na ulju tada radije koristite suncokretovo ulje.

3. Na grillu

Ako ne morate, nemojte meso, povrće ili ribu njime posipati kada ih pečete i pripremate na grillu jer će se dogoditi da će ulje goriti te izazvati plamen, što će izazvati smrad. Nakon pečenja pospite uljem, ne prije pa će vam biti, ne samo i ukusno, već i mirisno i zdravije za jelo.

4. U pečenju pekarskih proizvoda

Mada se može koristiti kao zamjena za maslac ili margarin, trebate imati na umu da maslinovo ulje ipak ima intenzivan i miris i okus. Stoga se radije držite maslaca, a to se odnosi na sve proizvode koji uključuju kremu i šećer. Dakle, na torte, slastice, kolače i preljeve za kolače te palačinke. Isto tako i kod muffina s voćem, izbjegavajte korištenje maslinova ulja.

5. Kao preparat za kožu i protiv akni

Mnogi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, kao masku za lice i kosu, kao sapun te losion za tijelo. No, ukoliko imate akne i osipe po tijelu ili ipak osjetljiviju kožu, nikako ga ne stavljajte jer bi vam se stanje moglo čak i pogoršati. Tada radije koristite arganovo ulje.