Maslinovo lišće čini čuda za zdravlje

Sjajan učinak maslinovog ulja na naše zdravlje odavno je poznat, ali rijetki znaju da je i lišće masline ljekovito

Većina nas uživa u konzumaciji maslinovog ulja i upoznati smo s njegovom ljekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna ljekovita svojstva.
Upravo je lišće masline tradicionalni lijek koji se vijekovima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj ljekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Jedan od primarnih spojeva u listu masline koji se zove oleuropein u sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja. Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuha čaj.

1. Pomaže kod osteoporoze. Oleuropein potiče razvoj stanica koje su zaslužne za razvoj kostiju te na taj način pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze.

2. Liječi bakterijske i virusne infekcije. Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju tvari koje im pomažu u širenju organizmom.

3. Sprječava starenje. Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutraliziraju slobodne radikale i revitaliziraju našu kožu.

4. Snižava krvni pritisak. Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni pritisak.

5. Bori se protiv kolesterola. Brojne tvari u lišću masline sprječavaju formaciju lošeg kolesterola u našem organizmu.