Maslina: simbol mira, života i odanosti: Liječi preko 60 bolesti!

Za lijek koriste se listovi i plodovi masline, odnosno dragocijeno ulje koje se iz tih plodova dobija. Maslinovo ulje je pravi eliksir zdravlja, a možda će vas zanimati i da su antički sportaši mazali svoja tijela tim uljem kako bi im mišići bili izdržljiviji. Prvi dokumentirani podaci medicinske primjene lista masline vezuju za 1850. godinu, kada je bio korišten u liječenju malarije i gripe…

“Maslina je neobrana, nima koga da je bere. Prigiba se teška grana, slomit će se od nevere!”, i dan-danas odzvanja duž Dalmacije, u Šibeniku, Splitu, Dubrovniku. Ovdje se maslini uvijek pjevalo. S njom se živjelo, zahvaljujući njoj preživljavalo, pa nije ni čudo da se stanovnici Dalmacije, te ostalih obalnih područja Sredozemlja gdje maslina i raste, njome znaju i kleti.

Raste na škrtom tlu, gotovo bez vode, a skoro bi se moglo reći i da je – besmrtna! Iz prastarih stabala (a neka žive i više od hiljadu godina), odnosno iz njihova debla, niču mladice, stvaraju isto drvo na starom mjestu i teško se može i odrediti kada jedna maslina uopće umre! To sveto drvo simbol je života.

Voće zaštićeno zakonom

Maslini se kao rijetko kojoj biljci pripisuju simbolička značenja. Zbog čvrstoće njenog stabla (Herkulesovo oružje je bila toljaga od maslinova debla, a Odisej je maslinovim kolcem oslijepio Kiklopa), pripisuje joj se simbolika snage i izdržljivosti, pobjede u sportu i ratovima. Zbog trajnosti simbolizira vjernost i odanost, pa je po legendi Odisejev i Penelopin ležaj bio istesan od drva masline.

Tokom povijesti, koliko je poznato još od 3.000 godina prije Krista, maslinova je grančica bila i simbol mira. Osoba koja bi je donosila nije trebala naglašavati da nosi mir i dobro, a golub s maslinovom grančicom u kljunu i danas je širom svijeta poznati simbol, odnosno vjesnik mira. U antičkoj Grčkoj masline su čak bile zaštićene i zakonom, a svakoga ko bi prekršio taj (Solomonov) zakon, ili bi bez razloga posjekao stablo masline, čekala je drastična kazna –  oduzimanje imovine, protjerivanje ili čak smrt!

Maslina nikad nije bila samo hrana, niti je bila samo predmet trgovine i biljka sa mističnim moćima. Njen list, njeni plodovi, a posebno njezino ulje, bili su oduvijek prijeki lijek za nekoliko desetina najrazličitijih bolesti.

Ljekovitost

Za lijek se koriste listovi i plodovi masline, odnosno dragocijeno ulje koje se iz tih plodova dobija. Sa izučavanjem ljekovitosti masline se otišlo toliko daleko tako da danas postoji podatak da ova biljka liječi šezdeset bolesti.

Maslinovo ulje je pravi eliksir zdravlja, a možda će vas zanimati i da su antički sportaši mazali svoja tijela tim uljem kako bi im mišići bili izdržljiviji. Maslinovo ulje od davnina je poznato kao svestran lijek koji liječi tvrdu stolicu, istjeruje kamence iz žuči, sprječava djelovanje raznih bakterija, grije želudac, jača probavne organe, snižava temperaturu, stišava grčeve u crijeviina i otvara kanale iz žučnog mjehura i jetre, reguliše krvni pritisak. Koristi se kao podloga za izradu melema i raznih masti kojima se liječe opekotine i kožne bolesti.

Prvi dokumentirani podaci medicinske primjene lista masline vezuju se za 1850. godinu, kada je bio korišten u liječenju malarije i gripe. Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes, dijabetes, visok krvni pritisak itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

RECEPTI

Čaj za dijabetičare

Uzmite 20 – 30 g izrezanih suhih listova masline (ubranih u proljeće, na vrhovima grana) i prelijte ih s pola litre hladne vode. Ostavite da odstoji 8 sati. Zatim ih kuhajte, dok voda ne provrije. Nakon toga skinite čaj s vatre i poklopljenog ostavite da odstoji još 20 minuta. Pijte nezaslađeno – po 2,5 decilitra, između doručka i ručka, te između ručka i večere.
NAPOMENA: Dijabetičari piju čaj od maslinova lista nakon konsultacije s liječnikom.

Recept protiv viroze i prehlade

Pripremite 1 kašičicu listova masline i 3 dl hladne vode. Usitnjene suhe listove masline preliti hladnom vodom, zakipiti i lagano kuhati 2 – 3 minute. Pustiti da odstoji 15 – 20 minuta, te čaj procijediiti. Uzimati 2 – 4 puta na dan, sat do dva nakon jela. Nakon 15 dana redovnog uzimanja napraviti pauzu od 8 dana.

NAPOMENA: Prevelike količine čaja mogu izazvati glavobolju i laganu alergiju, pa stoga kuru početi s manjom količinom te postepeno povećavati.

Čaj protiv visokog krvnog pritiska

Ovaj čaj se priprema tako što se uzme 20 listova masline i kuha u 450 ml vode. To kuhanje treba da traje toliko da ostane samo 230 ml tečnosti. Čaj se pije prije jela, ujutro i uveče, po jedna čaša. Treba uvijek kuhati i konzumirati svjež čaj.

Protiv opekotina od sunca

Ako u decilitar maslinovog ulja stavite dvije supene kašike vinskoga octa, dobit ćete izvrsno prirodno sredstvo za sprječavanje opekotina od sunčanja. Isto sredstvo ublažava opekotine od sunca koje ste već zadobili. Prije upotrebe dobro se promućka.

Univerzalni liker od crnih maslina

Potreban je litar rakije, 50 dkg zdravih, zrelih, krupnih crnih maslina, 40 dkg šećera, kora jednog limuna, kora narandže, kora grejpfruta, sve tanko oljušteno sa vanjskog dijela ploda, 8 do 10 klinčića. Sve skupa se pomiješa u veću teglu od 2 do 3 l sa velikim otvorom i treba da odstoji 40 dana.

Češće treba promiješati, naročito prvih pet-šest dana da se otopi šećer, a i inače da se svi sastojci međusobno prožmu. Teglu držati zatvorenu, pokrivenu spomenutih 40 dana. Zatim filtrirati kroz finu gazu, potom dobro začepiti i ostaviti da stoji i sazrije oko šest mjeseci. Najbolje je staviti liker u bocu od dva litra, jer likera bude oko 1,6 litara.

(aura.ba)