Maslačak: Zaboravljena superhrana ljekovita od korijena do listova

Maslačak količinom minerala i vitamina nadmašuje spanać i mrkvu! Izuzetno je bogat kalijem, željezom, kalcijem, magnezijem, fosforom te vitaminima A, B, C i D, kao i ljekovitim gorkim tvarima koje pročišćuju organizam od toksina.

• Maslačak pospješuje rad bubrega i pomaže kod infekcija mokraćnih putova• Pomaže sniženju krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi

• Potiče rad jetre i žuči

• Pomaže kod slabokrvnosti

• Ublažava probavne tegobe i olakšava probavu masne hrane

• Pomaže kod kašlja i drugih dišnih tegoba

• Odličan je za detoksikaciju, mršavljenje i uklanjanje celulita

• Pomaže kod alergija i kožnih tegoba (akne, bradavice, psorijaza, ekcem)• Narodna medicina preporučuje maslačak u liječenju ženskih tegoba (bolesti dojki, ciste, tumori, nabrekle grudi, problemi s dojenjem).

Maslačak berite na livadama daleko od prometnica i drugog onečišćenja. Ako vam je potrebna cijela biljka, najlakše ju je ubrati tako da pod korijen zavučete nož te izvadite biljku.Ako su vam potrebni listovi, najbolje ih je brati s grmova koji još nisu procvali, jer su tada listovi manje gorki. Svježi listovi odlični su za pripremu salata te se mogu dodati u rižoto, tjesteninu, umake, a njima se mogu obogatiti i kašasti sokovi odnosno smoothieji. Za pripremu čaja, maslačkovi listovi trebaju se osušiti na prozračnom i sjenovitom mjestu.

Cvjetove maslačka treba brati u punom cvatu, za sunčanog i suhog vremena, oko podneva kad su potpuno otvoreni. Od njih se može napraviti sirup, džem, rakija, ili se mogu osušiti za čaj. Pupoljci maslačka mogu se kiseliti kao kapare.

Korijen maslačka sirov se može dodati u salatu, a suši se za čaj. Prije sušenja korijen treba očistiti od nadzemnih dijelova i oprati, a potom se naniže na na špagu (ili izdržljiviji konac) i objesi na sjenovito, prozračno i toplo mjesto. Osušeni korijen je smežuran, sivkasto-bijele boje, a kad ga prerežete u sredini je žut.

Ljekoviti pripravci od maslačka mogu se nabaviti i u gotovom obliku, npr. čajevi i tinkture koji su dostupni u biljnim ljekarnama.1. Recept za čaj od sušenih listova maslačka
2 dl vrele vode prelijte preko 1 čajne žlice sušenih listova maslačka, te nakon 10 minuta procijedimo.

Pripremajte 2-3 puta na dan i pijte između obroka, najviše tijekom dva tjedna zaredom.

2. Recept za sok od korijena maslačka

Od svježe iskopanog i opranog korijena maslačka možete u sokovniku napraviti sok, a pritom možete dodati i listove maslačka. Po želji dodajte med, mrkvu, jabuku, ciklu…

3. Recept za sirup od maslačkovih cvjetova
Sastojci: 300 cvjetova, 1 kg šećera, 1 l vode, sok 1 limuna

Priprema: Stavite cvjetove u veći u lonac, prelijte vodom, dodajte svježe iscijeđen limunov sok, pa zakuhajte do vrenja. Čim zavri, maknite s vatre i ostavite da se poklopljeno hladi i odstoji preko noći.

Ovim sirupom možete zasladiti čaj ili ga tri puta dnevno uzimati na žlicu kao lijek za jačanje organizma te protiv kašlja.