MASLAČAK: Ljekovito-magični cvijet za ljepotu

Vijekovima se ova biljka koristi za liječenje anemije, jačanje imuniteta, ali i kao moćno ezoterijsko sredstvo, a njegova primjena u fitokozmetici takođe nije beznačajna. Pogledajte u kakve se sve svrhe može koristiti ova biljka, koja cvjeta upravo u ovom periodu.

Čaj za vječnu ljepotu

Kašiku suhog usitnjenog korijena maslačka staviti u dva decilitra vode, kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta, procijediti, pustiti da odstoji 15 minuta pa piti dok je mlak. Zaslađuje se isključivo medom, mada nije nužno zaslađivati ga. U stara vremena se smatralo da je ovaj napitak eliksir za vječnu ljepotu i mladost žena, a nauka je ustvrdila da korijen maslačka pripremljen na ovakav način pročišćava organizam, pomaže u slučaju degeneracije hrskavice, podstiče znojenje i izbacivanje toksina. Osim toga ubrzava metabolizam tako da se pomoću njega gube kilogrami, a žene se lakše oslobađaju celulita

Talisman za osvajanje

Ubrati cvijet maslačka i staviti ga u debelu knjigu da se presuje. Nakon nekoliko dana položiti ga između dva papirića, umotati u crvenu tkaninu i nositi u lijevom džepu. Vjeruje se da ova hamajlija privlači osobu koja vam se dopada. Talisman se nosi sve dok ne postignete cilj, a ako dođe do vjenčanja, onda se zakopa ispod kućnog praga ili u cvijetnjak.

Sunčana hamajlija

Ako želite da blistate i osvajate neodoljivom ljepotom, da širite šarm i zračite pozitivnom energijom, onda uzmite cvjetove maslačka čije se latice još nisu otvorile i osušite ih. Potom ih povežite žutim koncem u grozd od tri, pet ili sedam krakova, pa zamotajte u celofan. Hamajlija se drži tri dana pored prozora od svitanja do zalaska sunca i tako se puni energijom, a potom se nosi uz sebe u džepu.

Riješite se mitesera

Kako čisti organizam iznutra, tako je pogodan i za kožu i većinu kožnih problema. Prava je riznica vitamina pa tako nećete pogriješiti ako smjesu od usitnjenih svježih cvjetova maslačka pomiješanu sa medom, nanesete na lice i dekolte i ostavite dvadesetak minuta da odstoji. Da uklonite mitesere i riješite se nečiste kože, usitnite cvijet i korijen maslačka i dodajte nekoliko kapi limuna i maslinovog ulja. Ovom smjesom bogato obložite lice. Masku držati pola sata, poslije toga isprati hladnom vodom. Ponavljati jednom sedmično.

NAPOMENA

Kod maslačka se koristi i list i korijen, za spravljanje likera, rakije, meda, tinktura ali, ni list, ni korijen ne smiju se piti kod opstrukcije (začepljenja) žučnih vodova. Oprez je potreban kod žučnih kamenaca, jer koleretično djelovanje maslačka može pokrenuti “uspavane” žučne kamence.

(aura.ba)