Maske od crvene paprike štite kožu od bora i usporavaju znakove starosti

 

Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C koji je važan je za proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u tijelu potrebnog za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa.


Crvena paprika mnogima je omiljen začin za pripremu jela te se nalazi u gotovo svakoj kuhinji. Osim što će jelu dati bogatiji okus, dobro je znati da 100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana, a sadrži i vitamine A, C i B6.

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija, piše Alternativa za Vas. Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C, koji je važan je za proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u tijelu potrebnog za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. Crvena paprika sadrži i više od 30 nutrijenata iz skupine karotenoida zbog čega je svrstana u skupinu supernamirnica.

U jednoj studiji praćena je skupina muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano konzumirali zelene paprike i brokulu bila manja pojava ove bolesti. Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vrijediti i u prevenciji raka jednjaka i želuca.

Vitamini, željezo i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svijetle puti i svima koji imaju problem s hiperpigmentacijom kože.

Ujedno, paprika na prirodan način djeluje u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima. Zbog antibakterijskog djelovanja korisna je i u vanjskoj primjeni, u obliku maski za kožu kojima se mogu tretirati akne i prištići.

Za sjajnu i zdraviju kožu možete napraviti masku od svježe ili sušene paprike pomiješane s jednom žlicom meda. Nanesite je na lice i dekolte te ostavite 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom