Maske, antiseptici, rukavice: Koliko su zaista korisni u borbi protiv virusa?

Ruski ljekar, otorinolaringolog Vladimir Zajcev je objasnio koliko su u borbi protiv virusa korona efikasne medicinske maske, rukavice i antiseptici, a takođe je objasnio pravilnu upotrebu svakog od ta tri zaštitna sredstva, koja se masovno kupuju u vrijeme pandemije.

Prema riječima ljekara, ne treba zanemariti nijedno od ova tri sredstva zaštite, jer je jedno sigurno – ne može biti štete ni od medicinskih maski, ni od antiseptika, ni od rukavica.

Kako je rekao, maske su najefikasnije sredstvo za zaštitu od zaraze. Kada je riječ o pravilnoj upotrebi, maska efikasno štiti od zaraze dva časa, nakon čega bi je trebalo zamijeniti novom. On podsjeća da postoje i maske za višekratnu upotrebu, ali, kako kaže, te maske ne bi trebalo da budu svilene, nego pamučne, jer se mogu prati na maksimalnoj temperaturi, a zatim ponovo koristiti.

Kada je riječ o antisepticima, ljekar savjetuje da se biraju oni koji su napravljeni na bazi alkohola u obliku gela ili spreja za ruke.

„Virus korona se može prenijeti kontaktom, tako što ćemo rukama počešati nos, oči. Virus može dospjeti u organizam ženskih osoba prilikom nanošenja šminke. Zbog toga bi trebalo koristiti antiseptike na alkoholnoj osnovi“, ističe Zajcev.

Kada je riječ o trećem najtraženijem sredstvu zaštite – gumenim rukavicama za jednokratnu upotrebu, treba imati u vidu da se jedan par može koristiti jedan dan, ne više. Ljekar ističe da se kao zaštita mogu koristiti i rukavice za čišćenje stana, koje nakon nošenja ne treba bacati, jer se mogu očistiti antiseptikom.

(Sputnjik)