Mašine uspjele odgonetnuti najmisteriozniju knjigu na svijetu

Vještačka inteligencija Univerziteta Alberte uspjela je da otkrije jezik „Vojničevog rukopisa“, koji cijeli vijek intrigira naučnike.

Najmisteriozniju knjigu na svijetu, takozvani „Vojničev rukopis“, poslije više od 100 godina dešifrovala je mašina sa vještačkom inteligencijom. To tvrdi Greg Kondrak, istraživač sa Univerziteta Alberte.
– Rukopis mi je bio intrigantan i mislio sam da mogu da doprinesem ispitivanju ove knjige, pa sam ga dao na analizu moćnoj vještačkoj inteligenciji našeg univerziteta. Prvi korak je bio da mašina otkrije koji je jezik u pitanju – kaže Kondrak.
Mašina je, objašnjava, koristila isti algoritam pomoću kojeg su Ujedinjene nacije Povelju o ljudskim pravima prevele na 380 jezika, analizirala tekst i zaključila da je napisan na hebrejskom jeziku, ali da je onda dodatno šifrovan tako što su slova u svakoj riječi bila pretumbana. Kako se naglašava, prva rečenica teksta glasi:
„Ona je dala preporuke svešteniku, muškarcu kuće i meni i narodu.“
Prve 72 riječi u pasusu uklapaju se u neka nagađanja da je riječ o botaničkom priručniku.

– Ovo je prvi korak, ali kompjuter nije dovoljan. Sada je potreban neko sa veoma dobrim poznavanjem hebrejskog i istorije kako bismo koristili ova otkrića i kako bismo proučili dalje rukopis, razotkrili sintaksu i smisao riječi i rečenica. Ako to upali, sljedeći su na redu tekstovi sa Krita pisani pismom nazvanim linear A – kaže Kondrak.