Masažom prstiju do harmonije duše i tijela

Ako treba da djelujete na neki organ, uhvatite prst drugom rukom i držite ga 3-5 minuta. Za to vrijeme duboko dišite. Takođe, možete uraditi opštu harmonizaciju vašeg tijela, tako što ćete izmasirati svaki prst na ruci.

Prema učenju drevne kineske medicine, svaki prst je povezan sa dva organa u tijelu. Moćna alternativna medicina Jin Shin Jyutsu usmjerena je na šake, odnosno prste. Cilj ove vještine je uspostaviti ravnotežu energije tijela, koja je bitna za fizičko i emocionalno zdravlje organizma, pomoću stimulacije određenih točaka na rukama. Ovo učenje temelji se na tome da je svaki prst na ruci povezan je s određenim organom, kojemu odgovara određena emocija.

 Smiruje emocije i simptome PMS-a

Jedan od začetnika ove vještine je taoistički majstor Mantak Chia, čija se učenja temelje na taoističkim tradicijama I ineskom medicinom koja ima bogatu istoriju dugu više hiljada godina.

Ako treba da djelujete na neki organ, uhvatite prst drugom rukom i držite ga 3-5 minuta. Za to vrijeme duboko dišite. Takođe, možete uraditi opštu harmonizaciju vašeg tijela, tako što ćete izmasirati svaki prst na ruci.

Dakle, svaki put kada osjetite kako vam bijes izbija na površinu, umjesto da se izderete na nekoga, uhvatite odgovarajući prst, što će smanjiti intenzitet negativne emocije koje osjećate u tom trenutku. Efekat će biti još bolji ako istovremeno budete praktikovali duboko disanje iz dijafragme.

Ova metoda se preporučuje I ženama koje prolaze kroz neigodne simptome PMS-a koji dovodi do naglih promijena raspoloženja.

PALAC

Organi: trbuh i slezena

Emocije: napetost, anksioznost, depresija, zabrinutost

Fizički simptomi: bolovi u trbuhu, problemi s kožom, glavobolja, nervoza

KAŽIPRST

Organi: bubrezi i mjehur

Emocije: strah, mentalno opterećenje

Fizički simptomi: bolovi u zglobovima, mišićima i leđima, zubobolja, probavne smetnje

 SREDNJI PRST

Organi: jetra i žuč

Emocije: ljutnja, bijes, razdražljivost

Fizički simptomi: problemi s cirkulacijom i vidom, menstrualni bolovi, glavobolje, migrene, umor

 PRSTENJAK

Organi: pluća i debelo crijevo

Emocije: tuga, strah od odbijanja, žalost

Fizički simptomi: probavne smetnje, odzvanjanje u ušima, astma, promjene na koži

 MALI PRST

Organi: srce i tanko crijevo

Emocije: nervoza, nesigurnost, manjak samopoštovanja

Fizički simptomi: bolesti srca, problemi s tlakom, kostima i živčanim sustavom, upala grla, nadutost