Masažom protiv hipertenzije: ŠTIPKANJE OBARA PRITISAK!

Da li pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom moraju da kažu „zbogom“ bilo kakvoj masaži?
Odgovor na ovo pitanje bi na prvi pogled mogao da bude pozitivan, jer klasične masaže pospješuju rad srca, ubrzavaju protok krvi 5 do 8 puta…
Na sreću hipertoničara sve nade, ipak, nisu potonule!


Riječ je o masaži koja podrazumijeva izuzetno lagano i postupno opuštanje tijela i izbjegavanje brzih i energičnih pokreta, ali toj terapiji mora da prethodi konsultacija sa specijalistom kardiologom – objašnjava Peđa Filipović, viši fizioterapeut i učitelj masaže iz Beograda. Pritom pokreti terapeuta u slučaju da pacijent ima hipertenziju moraju da budu „dozirani“ i prate disanje tako da pritisak bude za vrijeme izdisaja.

Na početku masaže pacijentove noge su polusavijene u koljenima, a terapeut počinje da masira stomak u smjeru kazaljke na satu da bi opustio velike krvne sudove i pospješio rad limfnih stabala. Poslije na red dolaze mišići grudnog koša i grudna kost. S obzirom na to da je napetost najčešće skoncentrisana u trapezastom mišiću (povezuje vrat i ramena), terapeut mu posvećuje posebnu pažnju, kao i bolnim tačkama na sredini ramena, dok masaža mišića vrata i bočnih pršljenova pospješuje opuštanje tonusa krvnih sudova i snižava pritisak.

 „ŠTIPANJEM“ KOŽE DO ZDRAVLJA
Zbog energetske ravnoteže rada srca i srčane maramice od posebne je važnosti masaža ruke kroz koju, između ostalih, prolaze i meridijani tih organa. Izuzetnu pažnju terapeut mora da posveti akupresuri tačaka meridijana debelog crijeva (sa prednje strane lakatnog pregiba i na spoju palca i kažiprsta), masaži nogu, koja podstiče diuretski efekat (meridijan bubrega protiče kroz unutrašnju stranu noge), dok se pospješivanje rada bubrega postiže pritiskom na refleksne tačke na sredini tabana.
Izuzetno važan dio anti-hipertenzivnog programa obuhvata masaža leđa. Terapeut blagim pokretima masira lopatični region i rameni pojas, dok masaža mišića uz kičmeni stub energetski opušta i usaglašava rad unutrašnjih organa. Posebno vrijeme terapeut posvećuje akupresurnoj stimulaciji tačaka međulopatičnog dijela i na taj način utiče na opuštanje tonusa krvnih sudova i srčanog mišića, a kada je o tehnikama masaže riječ, pokreti rolanja i „štipanje“ kože iznad kičmenog stuba utiču da se uspostavi homeostaza (stabilnost i ravnoteža organizma), a to drugim riječima znači – zdravlje!

NARODNI RECEPTI
Lavanda i majoran
Za masažu se preporučuju etarska ulja lavande, limuna, marjorana, matičnjaka, žalfije i ilang-ilanga.
U 50 ml bademovog ulja sipajte po 5 kapi lavande i žalfije i 10 kapi bergamota
U 50 ml susamovog ulja sipajte 7 kapi ulja majorana, 5 kapi kamilice i 7 kapi lavande

 ČAJ OD GLOGA
Potopite suhe cvjetove i bobice crvenog gloga u vruću vodu i, ostavite 10-15 minuta i pijte poslije masaže
Kapi valerijane se također preporučuje poslije masaže za opuštanje i ublažavanje prekomjernog stresa
Slušajte omiljenu muziku, jer je poznato da muzikoterapija obara visok pritisak.

(aura.ba)