Masažom protiv bolesti: Savjeti za brže ozdravljenje na prirodan način

Masaža po tačkama moće se klasifikovati kao postupak koji sprječava razvoj infekcija disajnih puteva. Kao i svaki vid prevencije i liječenja i ovaj metod biće efikasniji što ga ranije počnete primjenjivati

Sve veći broj istraživanja ukazuje da terapija masažom može imati koristi za imunološki sistem da bi se spriječile prehlade i grip koji haraju za vrijeme zimskih mjeseci.

 

Najbolji rezultat postići ćete ako budete radili masažu odmah poslije kontakta s oboljelim ili kad promrznete napolju, a svakako je korisno i svakodnevno tokom čitave sezone prehlada.

Svaku od četiri navedene tačke masirajte vrhom kažiprsta jedan do pet minta, pri čemu bi pokreti trebali da budu lagani.

Na početku se istovremeno masiraju dvije simetrične oblasti pored nezdrva.

Zatim dvije simetrične takče koje su raspoređene tačno iznad najviše tačke na obrvama (gornji pregib obrve).

Poslije toga neophodno je da pažljivo promasirate tačku između obrva (ali pritom ne treba prelaziti na sam nosni most, gdje obično stoje naočale).

Četvrta za vas važna tačka nalazi se na presjeku dviju linija. Jedna linija ide kroz centar kažiprsta – od nokta ka korjenu šake (nadlanica). Kako biste našli drugu liniju, savijte palac pod pravim uglom ka dlanu i nađite liniju koja ide oko palčevog brijega (mišića). Tamo gdje se sijeku te dvije zamišljene linije – nalazi se četvrta tačka. Inače, ta tačka je poznatoi mjesto pritiska protiov bola u glavi. Pritiska se s oba prsta druge ruke, tako da hvatate i dlan i nadlanicu.

 

Sljedeće dvije tačke masirajte na drugi način. Na njih ne treba djelovati blagim kružnim pokretima. Umjesto toga primjenite vibrirajuće dejstvo ili kuckajte zglobom savijenog kažiprsta.

10-15 puta tapkajte po tački koja se nalazi u rupici na ključnoj kosti.

Isto broj puta kucnite po tački koja se nalazi približno za pet centimetara niže od prethodne (tamo ćete takođe napipati malo udubljenje). Ako je bolestan neko iz vašeg bližeg okruženja, možete koristiti ne masažu po tačkama već i običnu masažu. U jednoj kašičici biljnog ulja razrijedite dvije-tri kapi eteričnog ulja jele ili eukaliptusa.

Tim rastvorom masirajte grudni koš, oblast oko vrata, mišiće ramena, leđa (pogotovo gornje oblasti) do pojave crvenila.  Zatim minut-dva pritiskajte grudni koš oboljelog pri izdisaju.

Poslije toga promasirajte oboljelom mišiće stomaka. Pritom on treba da leži na leđima s nogama savijenim u koljenima. Nakon završetka masaže stomaka oboljeli treba da diše naduvavajući i istežući stomak. Potom ga obavezno umotajte i spremite na spavanje.

Efikasna je i masaža stopala uz korištenje ulja jele, poslije čega treba nazuti tople čarape. Kao i masaža po tačkama, cijela procedura traje 10-15 minuta.

Dobro je znati

Ove preventivne mjere doprinose poboljšanju cirkulacije i odliva limfe u oblasti disajnog sistema, podstiču pročišćavanje, sprječavaju kašalj i kijavicu, otok sluzokože.