MASAŽOM OTKLONITE BOL

Proljeće i nagle vremenske promjene izazivaju kod nas razne zdravstvene tegobe: Kako pomoći sebi adekvatnom masažom određenog dijela tijela, bez upotrebe lijeka

MASAŽOM OTKLONITE BOL

Pod akupresurom se podrazumijeva specijalna tehnika pritiska na određena mjesta na tijelu, a zasniva se na hiljadu godina staroj filozofiji: tijelo, duh i duša čine jednu energetsku cjelinu, a pojedini dijelovi ljudskog organizma odnosno tijela, nalaze se u međusobnom odnosu, odnosno utiču jedan na drugog. Ovo pruža mogućnost liječenja sasvim različitih kliničkih slika bolesti, a prije svega ublažavanja smetnji i tegoba koje te bolesti prouzrokuju.

Energetske tačke

Može se izvesti u odnosu na evropsku alternativnu metodu liječenja – neutralnom terapijom. Ona polazi od toga da između dvije međusobno udaljene regije na tijelu postoji veza koju čine nervna vlakna. U sklopu ove terapije nalazi se segmentna terapija, koja opet polazi od toga da određena mjesta, odnosno tačke na koži, pripadaju određenim organima u tijelu čovjeka. Zbog toga je na unutarnje organe moguće uticati ciljanom masažom ili hemijskim nadražajem spolja. Ovakav pristup može se lahko uporediti sa teorijom akupresure. Kineska filozofija liječenja u biti se zasniva na tome da se između poremećenih energetskih struja u tijelu čovjeka (što se smatra uzrokom oboljenja) ponovo uspostavi ravnotežu. Putevi strujanja energije nazivaju se meridijani. Postoji dvanaest glavnih meridijana koji predstavljaju polazište za iznalaženje tačaka liječenja, od kojih je do sada poznato ukupno 700. Pritiskom na ove energetske tačke, koje se nalaze na određenim mjestima na koži, ponovo se pokreću energetski tokovi zbog čijih je poremećaja došlo do smetnji u organizmu. Ovakvu tehniku samopomoći mogu da nauče i laici.

Protiv umora, glavobolje i prehlade

Blagim pritiskom na određena tačke možemo da ublažimo bol, eliminišemo umor, povratimo dobro raspoloženje i poboljšamo opštu kondiciju. Na lakše smetnje, kao što su glavobolja, prehlada ili zamor, može se pozitivno uticati i samim pritiskom na određena mjesta, što odlaže često nepotrebno uzimanje lijekova. Uslov je tiho mjesto gdje se može potpuno opustiti.

Uradite probu, naprimjer, kada ste vrlo umorni: stavite kažiprst i srednji prst bočno ispod brade tako da osjetite pulsiranje vratnih krvnih sudova. Pritisnite lako tri puta i povlačite sporo prste duž arterija, a zatim nastavite povlačenjem palca prvo udesno, a zatim ulijevo-od uha ka vilici i arteriji. Sljedeći pokret ponavljajte četiri puta sa kraćim prekidima: vrhovima prstiju lahko pritisnite sredinu vratnog dijela u udubljenju odmah ispod glave u trajanju od 5 sekundi. Na kraju masirajte dijelove muskulature glave koji se nalaze sa obje strane vrata i to odozgo nadole. Poslije ovakve akupresure osjećat ćete se mnogo bolje.

STIMULACIJA REFLEKSNIH ZONA STOPALA

Akupresura se vrlo uspješno primjenjuje i na stopalima, koji predstavljaju pravu geografsku kartu ljudskog tijela. Odlični rezultati postižu se kombinovanjem akupresure i terapije stimulacijom refleksnih zona stopala kojima se direktno može uticati na određene organe kao npr.na jetru, bubrege ili želudac. U kineskoj medicini je poznato da su određene tačke duž meridijana tijela smještene u stopalima u direktnoj vezi sa pojedinim organima. Za stimulacije ovih tačaka nije potreban profesionalni maser. Ovo svako može da uradi sam ili, što je bolje, uz pomoć druge osobe.

PAŽNJA: Pretpostavka za uspjeh je atmosfera, opuštenost, blago prelaženje palcima preko mjesta stimulacije i upotreba eteričnog ulja.

STOP ZUBOBOLJI

Malim prstom blago pritisnite prostor između nosa i gornje usne. Ponavljajte pritisak ritmički u trajanju od dvije minute.

BOLOVI U KRSTIMA

Opustite se i sa oba palca pritisnite tačke koje leže direktno na karličnim kostima. Ponavljajte pritisak u trajanju od desetak minuta.

GLAVOBOLJA

Potražite malo udubljenje odmah ispod uha. Pritisnite malo jače palcem i ponavljajte pritiske u trajanju od tri minute. Efekat je mnogo bolji ako ovu akupresuru počnete odmah po nastanku prvih bolova.

SMANJENJE APETITA

Potražite na nadlaktici mjesto na polovini između ramena i lakta. Pritisnite na tri srednja prsta i ponavljajte pritisak što češće u toku dana. Radite ovo naizmjenično na desnoj i lijevoj ruci.

POMOĆ KOD NESANICE

Dva do tri minuta pred odlazak na spavanje pritisnite blago središnji dio između obrva, tik iznad korijena nosa. Dišite duboko i koncentrišite misli ka sticanju unutarnjeg mira.

ZA JASNE MISLI

Sasvim na kraju, u korijenu šake, na unutarnjem dijelu zgloba, nalazi se tačka čija stimulacija bistri misli i pomaže u jasnijem rasuđivanju.

NAPETOST VRATNOG I RAMENOG DIJELA

Stimulisanjem tačaka na bočnim dijelovima malog prsta ruke nestaju bolovi u vratnom i ramenom dijelu. Ove tačke regulišu i unutarnji nemir.

(aura.ba)