Masaža stopala može da zamijeni kompletnu masažu tijela: Tabani su atlas zdravlja!

Tamo gdje stanuje čak 7000 nervnih završetaka, krije se tajna mapa cijelog tijela, a pravilnom masažom se može nepogrješivo pronaći najskriveniji organ i njegova boljka

Na stopalima se nalazi 7.000 nervnih završetaka, koji grupisani u refleksne zone predstavljaju mapu tijela. S obzirom da stopala trpe sve hirove mode i da nose veliki teret, potpuno zaslužuju da im se posebno posvetimo.

Masažu stopala radite pred odlazak na spavanje, neka ona organizmu bude poslastica pred san. Potrebno je da odaberete prostor u kojem se prijatno osjećate, pustite laganu muziku, opustite se i usmjerite pažnju na samomasažu. Važan detalj – svi pokreti neka budu usmjereni prema srcu, a pritisak koji ćete primijeniti ide do granice prijatne boli. Na mjestima gdje osjetite napetost i bolnu reakciju, ponavljajte pokrete više puta.

Prije ove masaže prijaće kupka: uspite toplu vodu sa dvije kašike morske soli, po 3 kapi etarskih ulja lavande i narandže. Nakon 15 minuta opuštanja krenite. Odaberite kremu za masažu sa omiljenim eteričnim uljima. Udobno sjedite u fotelju i prebacite stopalo preko druge natkoljenice.

1

Dlanovima naizmjenično gladite stopalo od vrha prstiju, preko risa, nastavite preko skočnih zglobova i vraćajte se u početnu poziciju preko tabana. S ovim pokretom ćete nanijeti preparat na stopala, ali ih i pripremiti za dublje pokrete koji slijede

2

Jagodicama palčeva rastrljavajte gornju stranu stopala, spuštajući se od baze prstiju ka skočnom zglobu. Na ovaj način ćete opustiti refleksne zone disajnih organa i opustiti mišiće i ligamente koji učestvuju u aktivnom pokretanju prstiju. Sa postepenim povećanjem pritiska ponavljate ovaj pokret 2-3 minute.

3

Zadržite se na dijelu između gležnjeva sa gornje strane, rastrljavajući navedeni region, stimulišete imuni sistem zbog refleksne stimulacije limfnog sistema, ali i oslobađate vrlo čestu napetost skočnog zgloba.

4

Rastrljavajte palčevima desetak puta uz samu ivicu gležnjeva sa obje strane. Na ovaj način ćete blagotvorno djelovati na refleksne zone često napetih i opterećenih kukova.

5

Masirajte svaki prst posebno, počevši od palca ka malom prstu. Palcem i kažiprstom rastrljavajte prst po prst, posebno se zadržavajući na opterećenim dijelovima – mjestima gdje se prst vezuje za stopala, masirajući mišiće i tetive ovih regiona, oko samog zgloba, osjetit ćete rasterećenje cijelog stopala i božanstvenu opuštenost.

6

Svaki prst razgibavajte i izvlačite kako biste oslobodili sve zglobne površine od napetosti. Jagodicom palca rastrljavajte jastučiće tabana sa donje strane prstiju. Zadržavanje u bazi drugog i trećeg prsta pozitivno će djelovati na refleksnu zonu očiju, zadržavanje u bazi četvrtog i petog prsta na zonu ušiju.

7

Masirajte mesnati dio jastučeta tabana jagodicom palca u pravcu od baze drugog prsta do baze malog prsta. Sa ovakvom masažom oslobodit ćete često napete regione ramena i trapezastih mišića. Ukoliko pod prstima osjetite krckanje koje podsjeća na zrna pijeska ili kristaliće, neophodno je da se duže zadržite na ovom regionu.

8

Palčevima, kružnim pokretima masirajte kompletnu površinu tabana. Posebno se zadržavajte na bolnim i osjetljivim zonama. Kombinujte stimulaciju bolnih tačaka sa dubokim udisajem. Masažom tabana stimulisat ćete sve zone unutrašnjih organa.

 Savjet plus

Poslije masaže preporučuje se topao čaj od nane ili neki od omiljenih toplih napitaka. Masaža se preporučuje svako veče, pred spavanje, posebno ako ste imali naporan i stresan dan.

MASAŽA OBARA VISOKU TEMPERATURU

Kao što je poznato, ako imate temperaturu – to znači da vam se organizam bori s bolešću. Ali kad živa u toplomjeru neumoljivo pređe 38 stepeni, treba preduzeti određene mjere. Ukoliko vam antipiretici nisu na dohvat ruke, možete primijeniti blagu masažu biološki aktivnih tačaka, koja će, polako ali sigurno, pomoći da se snizi temperatura.

Masirajte tačku koja se nalazi ispod sedmog vratnog pršljena (pri naginjanju glave naprijed on izlazi više od svih pršljenova), u smjeru kazaljke na satu, tri minuta, polako pojačavajući snagu pritiska. Zatim redom nastavite isto to s tačkama koje se nalaze na rastojanju od jednog centimetra desno i lijevo od prve tačke. Na kraju masirajte sve tri tačke istovremeno.

Visoku temperaturu sniziće i stimulacija tačaka na ruci. Spojte ruke između ispruženih palčeva i kažiprsta, tako da se palac druge ruke nađe na spoljašnjoj strani dlana. Pod njegovim jastučićem nalazi se tražena tačka . Nađite najbolnije mjesto i pritiskajte deset minuta u intervalima od 20 sekundi.

 Ekspres masaža protiv dijareje

Prilikom poremećenog rada želuca nekoliko puta dnevno istovremeno masirajte dvije problematične tačke „tu-ši (li)“ raspoređene tri prsta desno i lijevo od pupka. U slučaju grčeva i bolova u stomaku masira se tačka „tu-še“, koja se nalazi tri prsta iznad pupka.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!