Masala čaj oporavlja iscrpljen i slab organizam

Masala tradicionalni indijski čaj osnažuje i jača imunitet! Stimuliše rad crijeva, pa tako smanjuje nadutost. Takođe, ubrzava metabolizam, što olakšava gubitak kilograma. Poboljšava koncentraciju, ublažava vrtoglavicu i redukuje stres.

Šta je masala?

Riječ masala u Indiji označava bilo koju mješavinu začina. Ona se koristi pripremu čaja i varira od regiona do regiona, pa čak i od porodice do porodice.

I vi možete da dodate neki vaš omiljen začin i napravite svoju idealnu kombinacju za ovaj lekoviti čaj.

Sastojci za 4 osobe:

3 vrećice crnog čaja
4 šolje vode
1/2 kasičice mljevenog ili parče štapića cimeta
1/2 kasičice mljevenog ili parče svježeg, rendanog đumbira (oko 2 cm)
1/2 kasičice zelenog kardamoma
1/2 kasičice crnog bibera u zrnu
1/2 kasičice karanfilića
1 kasičica korijandera
1 šolja mlijeka
po želji med ili neki drugi zaslađivač
Priprema:

U ključalu vodu dodati začine, poklopiti i kuhati na laganoj vatri 10 minuta. Dodati vrećice čaja, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno još 10 minuta. Potom sipati mlijeko i zagrijati do temperature prijatne za piće. Čaj ne bi smio da provri, kada dodate mlijeko. Procijedite ga i služiti sa medom ili nekim drugim zaslađivačem.

Čaj obavezno kuvati u emajliranoj posudi, po mogućstvu sa tamnim premazom jer ostaju fleke od začina.

Prijedlog mješavine začina

Možete da smrvite zajedno: kardamom, cimet, sušeni đumbir, karanfilić i crni biber. Kardamom bi trebalo da dominira ovom kombinacijom. A specifičan ukus daje i svježi đumbir.

Od začina, moguće je dodati još i: muskatni oraščić, anis, ružine latice, koru pomorandže, vanilu.

Oštar ukus koji mu daju svježi đumbir i biber baš prijaju iscrpljenom i oslabljenom organizmu.