Maryse Pioch o svojoj borbi za zdravlje i život: Uz pomoć pčela riješila sam se multiplaskleroze

marycepiochDa pčele zaista mogu pomoći u tretiranju brojnih bolesti pa i multiplaskleroze svjedoči slučaj Maryse Pioche iz Francuske. Ovoj profesorici gimnastike i nekadašnjoj reprezentativki Francuske, dijagnoza je saopćena 1999. godine, a ona je odlučila protiv bolesti se boriti prirodnim putem, a svoje je iskustvo podijelila i sa javnošću tako što je napisala knjigu „Uz pomoć pčela riješila sam se multiplaskleroze“

– Osjećala sam sve veći umor i abnormalne bolove pri svakoj fizičkoj aktivnosti, nedugo zatim došla je i ukočenost mišića. Nisam to više mogla podnositi pa sam 1994. otišla u penziju. Da imam multiplasklerozu sam saznala tek 1999. Kada sam od doktora čula dijagnozu mislila sam da će mi se cijeli svijet srušiti.

Bila sam očajna

Maryce naglašava da joj svaki dan u glavi odzvanjaju riječi neurologa da joj on ne može pomoći jer na tržištu danas postoje lijekovi koji stanje ove bolesti zadržavaju na trenutnom nivou. Tada je definitivno odlučila da ne želi da je tretiraju klasičnom medicinom već će šansu dati alternativi, odnosno apiterapiji.

– Željela sam da se izliječim prirodnim putem. Na istoku se ubodi pčela koriste za tretiranje brojnih oboljenja tako da sam imala nadu, iako sam bila očajna.

Na početku svoje knjige „Uz pomoć pčela riješila sam se multiplaskleroze“ Maryce se prisjetila da je njen otac bio pčelar te da su mu često dolazili ljudi iz svih krajeva Francuske, a on bi im uspješno pomagao i olakšavao tegobe tako što bi na oboljela mjesta stavljao pčele koje su zabadale svoje žaoke u kožu i u nju ispuštale otrov.

Upornim vježbanjem svojim ću mišićima vratiti snagu

Upornim vježbanjem svojim ću mišićima vratiti snagu

Tu je vidjela svoju šansu i odlučila iskušati blagodati apiterapije. Međutim, prije nego je počela s ovom terapijom pokušala je i brojne druge tretmane i načine prirodnog liječenja. Nisu joj pomogli sofroligija, energetizam, hidroterapija, fitoterapija, liječenje glinom, odstranjivanje amalgamskih plombi iz zuba i još mnogo toga.

Imala je utisak da su joj sve te terapije dijelom pomagale olakšavanju naročito kod  povremenih mišićnih grčeva i glavobolje, ali nažalost, napredovanje bolesti nisu zaustavile.

Doktori s tri strane svijeta

Na preporuku jednog gastroenterologa, reumatologa i imunologa, Maryce je odlučila u potpunosti promijeniti ishranu. Prestala je koristiti pčenično brašno, mlijeko i mliječne proizvode, a u ishranu je uvela mnogo voća i povrća. Promjena ishrane donijela joj je utisak da je na pravom putu.

-Već je počela 2005. godina, kada sam konačno odlučila da počnem da liječim multiplasklerozu redovnim korištenjem pčelinjih proizvoda i ubodima pčela na određena mjesta svog tijela. Međutim, bolest je tako napredovala, da sam se teško pomjerala i većinu svoga vremena provodila sam u kolicima. Djelimično i zato jer sam prije toga izgubila ravnotežu, pala i povrijedila karličnu kost.

– S obzirom da na području alternativne medicine vlada veliko šarlatanstvo, tražila sam informacije o stručnom pristupu apiterapiji od naučnika koji u svjetskim razmjerama nešto znače i koji godinama pokušavaju da moju bolest  izliječe pčelinjim otrovom.

Ubrzo je pronašla doktore s tri strane svijeta, Rumunije, Rusije i SAD-a i počela slijediti njihove savjete.

Na bazi njihovih savjeta razdradila je detaljan plan liječenja, a ti savjeti su joj kasnije pomogli u pisanju knjige.

Pozitivan ishod

– Odlučila sam da izvodim apiterapiju svakog mjeseca, tri sedmice zaredom, a četvrtu da odmaram. Ujutru sam na tašte uzimala sve proizvode iz pčelinje košnice: približno 1 gram matične mliječi, koju sam stavljala pod jezik, supenu kašiku svježeg (zamrznutog) cvjetnog praha i čajnu kašičicu meda, kome sam prethodno dodala 10 kapi 10% propolisove tinkture.

– Propolis s medom sam izuzetno redovno uzimala i četvrte sedmice. S pčelinjim ubodima počela sam sistematično u junu 2005. godine, dvaput sedmično – objašnjava Maryce.

S ubodima je mogla početi budući da je znala da nije alergična na pčelinji otrov. Počela je s jednim ubodom, a kasnije je taj broj povećavala dok nije došla do 35, mada je ponekad primjenjivala onoliko uboda koliko je to njeno tijelo zahtijevalo.

– Prvo sam postavljala pčele na najbolnija mjesta, obično na noge, kasnije mi je prijatelj akupunkturolog posebnom olovkom označio akupunkturne tačke na raznim dijelovima mog tijela, a potom sam postavljala pčele da zabadaju svoje žaoke u te tačke.

Apiterapiju s pčelinjim ubodima u redovnim intervalima izvodila je sve do kraja 2006. a onda u nešto sporijem ritmu sve do 2008. U međuvremenu su nestali svi tjelesni bolovi, a bolnički pregled iz 2011. kaže da su sva oštećenja mozga i kičmene moždine potpuno nestala. Maryce se danas osjeća potpuno preporođeno, svi simptomi bolesti su nestali, a kao nekadašnja sportistkinja, naviknuta na disciplinu, ističe da će upornim vježbanjem svojim mišićima vratiti nekadašnju snagu.

Moj organizam se navikao na ubode

Na pitanja mnogih kako je podnosila ubode pčela, jer su oni vrlo bolni, odgovara da su ubodi u početku zaista bili jako bolni, ali se vremenom navikla na njih.

– Držim se pravila: ako moram izabrati između dvije neprijatne stvari, izabraću onu, koja je manje neprijatna. Na kraju su utisci pečenja pri ubodima pčela bili smiješno beznačajni u poređenju sa strašnim bolovima, koje mi je povremeno uzrokovala multiplaskleroza.

(midilibre.fr/Prijevod i adaptacija s francuskog: Adis Omerović za aura.ba)