MART U BAŠTI: Vrijeme je da orežete grmove, zasadite narcise, nađubrite travnjak…

Jedva smo dočekali prve zrake sunca i nakon sivih dana vreme je da uredimo naše zelene oaze. Bašte, dvorišta i prilazi kuća izgledaće ljepše ako ih dekorišimo cvijećem i zelenilom.
Jedan od najnovijih trendova u uređenju bašta su biljke puzavice i cvijeće koje na jedinstven način oživljava dosadne zidove.
Da biste tokom ljeta uživali u zelenilu i cvijeću u vašim baštama, sada je trenutak da počnete sa pripremnim radovima:
– Odsijecite precvjetale cvjetove krokusa, lala, visibaba i narcisa i nađubrite biljke. Ukoliko niste na vrijeme posadili lukovice, kupite narcise i lale u saksijama i zasadite u nekoliko žardinjera.
– Orežite žbunove trajnica koje ne cvjetaju na proljeće, takko da grane ne budu duže od 50 cm. Uklonite sve drvene grančice hortenzije, kao i one koje nose uvele cvjetove, a ostavite samo one sa pupoljcima.
– Nađubrite zemlju oko grmova biljaka odgovarajućim đubrivom.
– Zasadite proljećno cvjetajuće šiblje. Orežite puzavice (klematis, orlove nokte…) da bi bujnije cvjetali tokom godine.
– Ako namjeravate da sijete travu, uradite to u martu ili aprilu, na prethodno obrađenoj zemlj. Nakon sjetve, grabuljom i valjkom pređite preko zemlje. Povaljani teren zalijte tako da sjemenu omogućite dobar kontakt sa zemljom. Ukoliko je travnjak već formiran, u martu ga nađubrite.
– Iskoristite lijepo vrijeme za sadnju i orezivanje ruža. Floribunde i čajevke orežite na visinu od 20-30 cm. Na penjačicama koje cvjetaju u više navrata prekratite bočne izdanke za trećinu. Grmolike ruže koje cvjetaju više puta proredite potpunim uklanjanjem dijela izbojaka, a ostale skratite za trećinu. Uklonite sve bolesne i slabašne grane. Ako je sredina ruže zagušena, odrežite i neke zdrave grančice, odmah iznad zatvorenog pupoljka na izdanku.
– Sredina marta je najbolje vrijeme za sadnju perena. Odaberite vrste koje odgovaraju tipu zemljišta u vašoj bašti.
– Zaštitite biljke od puževa. Isprskajte četinare i žbunove “crvenim uljem”. Rasporedite malč oko svake biljke i dobro zalijte. (magicnobilje.com)