MARS U RAKU (OPOZICIJA PLUTON U JARCU), JUL 2017. godine~ Licem u lice sa neizbježnim

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Osjećate li se ovih dana neki neobjašnjiv umor, bezrazložnu razdražljivost, sve Vas iritira, svadljivi ste, spremni ste da skočite u vatru i za najmanju sitnicu? Otkako je 05. juna Mars ušao u znak Raka, a nedugo zatim, u istom znaku mu se pridružio i Merkur 22. juna, svaka naša akcija, svaka naša misao, vođena je emocijom. Sama riječ emocije korijen vuče iz latinskog glagola ,,emovere” (pokrenuti se, krenuti iz). Sve što ovih dana radimo, govorimo ili pišemo, rezultat je našeg prvog utiska, prve reakcije na svijet oko nas i najčistiji odraz našeg temperamenta.

Da li je Marsu mjesto u Raku? Da li je Mjesec ( naša duša, čulna spoznaja, osjećaj, doživljaj), dobar domaćin Marsu (borba, rat, udarac, akcija, prvi tempo)? Naravno da nije. Marsov posao nije razmišljanje, već akcija. On udara glavom kroz zid, on ne postavlja pitanja. Za pitanja je zadužen Merkur, ali ne lezi vraže, i on je u ovom periodu zašao u znak Raka. Nepromišljeni smo, sve radimo ,,na prvu loptu”, pitanja dolaze kasnije, ako ih uopšte ima.

Preko puta Marsa u znaku Raka, našao se retrogradan Pluton u znaku Jarca. Obratite pažnju u kojem polju u Vašem radixu se trenutno nalazi tranzitni Pluton, Kao najsporija planeta, Pluton se u određenom polju zadržava nekoliko godina i pokreće događaje koji Vas pomjeraju iz temelja i mijenjaju iz korijena Vaš odnos prema temama polja kojim Pluton tranzituje. U okviru Plutonovog tranzita kroz određeno polje, njegov uticaj biće najočitiji kada mu se kroz aspekt pridruži i tranzitni Mars. Najkraće rečeno, Pluton treba posmatrati kao pasivnu, a Mars kao aktivnu komponentu tog sistema.

Početkom jula, ova opozicija je bila egzaktna, ali pun Mjesec 09. jula na osi Rak-Jarac, produžiće djelovanje ovog aspekta sve do izlaska Marsa iz znaka Raka (21. jula) tj. narednog mladog Mjeseca (23. jula).

Francuski pisac iz 17. vijeka, La Fontaine, koji je i sam u natalu nosio opoziciju Marsa i Plutona, rekao je: ,, Čovjek često sretne svoju sudbinu na putu kojim je izbjegavao poći.”

Ovaj citat dočarava prirodu opozicije Marsa i Plutona. Ono neizbježno u životu, koje nas stigne prije ili kasnije, bez obzira kako se postavimo, bilo da smo aktivni ili pasivni, hrabri ili uplašeni, dominantni ili submisivni. Ovih dana suočeni smo sa arogancijom, fanatizmom, samoprecjenjivanjem, prinudama i podređivanjem, mentalnom ili fizičkom represijom.

Trenutno, jedan preko puta drugog stoje Mars, gospodar rata, onaj koji zvecka oružjem i Pluton, gospodar podzemnog svijeta, onaj koji vlada propadanjem, dezintegracijom i smrću, kao konačnom transformacijom. Ovih dana biće aktuelna velika borba i želja za dominacijom, na svim životnim poljima.

Udruženi, Mars i Pluton, predstavljaju najjače nevidljive sile, tako suptilne (nevidljive golim okom), a opet dovoljno jake poput sila koje pomeraju kontinente. Gdje god Pluton umiješa prste, tu odlazimo u ekstrem. Opozicija Marsa i Plutona dovešće do maksimalne polarizacije u svim životnim oblastima. Postojimo samo ovdje i sada. Ne postoji druga opcija, nema plana B, osim nigdje i nikada.

Pogledajte za trenutak glif (simbol) znaka Škorpije, kojim vladaju Mars i Pluton. Uočićete tri vrha i dva dna. Dakle, možete dva puta doći do vrha i dva puta biti srušeni, ali opet postoji šansa da na repu Škorpije, poput feniksa, vaskrsnete iz pepela u punom sjaju.

Opozicija Marsa i Plutona je poput plesa sa sabljom. Tako primamljiva, moćna, gotovo nestvarna, ali samo su rijetki uspjeli da ovladaju istom. Jedan pogrešan potez vodi u kupku krvi i prašine. U kardinalnim znacima ova opozicija nosi bespoštednu borbu, demonstraciju sile nad drugima, fascinaciju moćnicima, glad za dominacijom. Ovaj aspekt posjedovali su i mučitelji (Josif Staljin) i žrtve (Mahatma Gandhi). Moćnici (Richard Nixon, Ronald Regan) i sex simboli (Cindy Crawford, Penelope Cruz, Alain Delon, Marlon Brando, Angelina Jolie, Michelle Pfeiffer…).

Generalno, aspekt opozicije pokazuje odnos drugih ljudi prema nama i obrnuto, a u slučaju opozicije Marsa i Plutona, taj odnos je – manipulacija.

Mars i Pluton u opoziciji kroz kardinalne znakove su poput malja sudbine, poput divljih konja fatuma čiji topot čujete u daljini i sa neizvesnošću ih čekate da Vas povuku u nepoznato…

Za kraj, pogledajte video za pesmu ,,Pourvu Qu'Elles Soient Douces” francuske pevačice Mylène Farmer (Pluton do Sunca u I polju), dodatno će vam približiti simboliku ovog aspekta Marsa i Plutona.