MARS KONJUNKCIJA HIRON U RIBAMA (do 1.1.2019)~ Novogodišnja odluka – kako spoznati sebe?

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Tranzitni Mars je na samom kraju znaka Riba, gdje boravi od 16.11.2018. Bila je ovo burna godina za planetu Mars, a samim tim i za sve nas. Tokom ljeta je Mars bio u fazi retrogradnosti, dugo se zadržao u znaku Vodolije, a godinu završava na samom kraju znaka Riba.

Pokušaću na jednostavan način da vam objasnim njegova uticaje u zadnjih nekoliko mjeseci. Zamislite da skačete sa litice (Vodolija), slobodno padate, osjećate strujanje vazduha po koži, raste napetost (sve je to Vodolija) i onda u jednom trenutku tijelom uranjate u nepreglednu vodenu masu (Ribe). U tom trenutku, sva čula vas izdaju!

Ništa ne vidite, ništa ne čujete, izdaje vas i čulo dodira… možete se voditi samo svojom intuicijom i osnovnim nagonom za preživljavanjem. Upravo takav je i tranzit Marsa kroz znak Riba. Sve što vidite ili čujete, nije nužno istina, već ste bili prisiljeni da se vodite svojim unutrašnjim osjećajem.

Mars u znaku Riba je i borba za ideale, snove, uvjerenja. I sami ćete priznati da se u prethodnih 6 sedmica nekako sva energija i želja za promjenom zadržava unutar vas. Koliko god da ste bili kreativni i imali odlične ideje kojima biste mijenjali svijet oko sebe, sve je ipak ostalo samo – ideja! Mars u tranzitu kroz znak Riba nema moć da konkretno djeluje i stvori nešto trajno održivo (osim ako je možda u pitanju umjetnost). Ribe su posljednji znak, tzv. ,,kontejner zodijaka’’ i mjesto gdje treba da se pročistimo i ostavimo neke stvari iza sebe. Tek onda možemo da idemo dalje, u znak Ovna, gdje imamo novi početak i rađanje novog svijeta.

Dok broji sitno na zadnjim stepenima Riba, Mars će formirati 2 aspekta: konjunkciju sa Hironom i trigon/sekstil sa osom Mjesečevih čvorova. Hiron je u grčkoj mitologiji bio kentaur, pola čovjek – pola konj, iscjelitelj, mudrac i Heraklov učitelj (pisaću više o njemu u jednom od narednih tekstova!). U astrologiji, Hiron je poznat i kao ranjeni iscjelitelj. On predstavlja tačku našeg najvećeg bola, ali i mjesto iz koga u konačnici dolazi naše iscjeljenje. Ova definicija se odnosi in a fizičku bol, ali i na onu emotivnu i psihološku.

Tranzitni Mars u konjunkciji sa Hironom od nas traži da se preispitamo, da iz drugog ugla sagledamo naše postupke i našu primarnu životnu motivaciju. Šta je to što nas pokreće? Za čim žudimo i čemu težimo? I kad to ostvarimo, da li ćemo biti zadovoljni? Da li je to ono što nas zaista čini srećnima? Na samom smo kraju 2018, ovo je vreme novogodišnjih odluka, ali i vrijeme da za preispitivanje.

Drugi aspekt koji sam pomenuo- trigon Marsa i Sjevernog Mesečevog čvora, odgovara duhu novogodišnjih rezolucija. Ovaj aspekt je odličan za planiranje, omogućuje nam da ,,podesimo jedra’’ tj. da usmjerimo svoju pažnju i energiju na projekte i poduhvate koji će nam se višestruko isplatiti u budućnosti.

Planete nam poručuju da treba da ponovo uspostavimo vezu sa našim unutrašnjim JA, da se oslobodimo emotivnog tereta koji smo pokupili u ovoj godini, da budemo brižni i dobri ljudi, jer ćemo tek tada spoznati odgovore za kojima tragamo.

wisdom