Marokanski specijalitet za ukusnu jagnjetinu: UKUSNIJA OD ONE S RAŽNJA!

Jagnjetina je meso jagnjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine i jako je fino. No da se odmaknemo od klasičnih načina pripreme janjetine poput grila, ražnja ili pećnice, otputovali smo u Maroko vidjeti kako ga oni spremaju.

Potrebni sastojci: jagnjeći but, 1.5 kg otkoštenogkim, 1 kašičica sjemenke komorača, 1/2 kašičice luka, 4 glavice bijelog luka, 4 režnja đumbira, 1/4 kašičice u prahu kurkume, 1 kašičica čili papričica, 1 kašičica mrvljenog cimeta, 1 korica narandže, 1 povrtni temeljac, 750 ml muškatne bundeve, 1 manja mrkva, 150 g suhe šljive, 100 g ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol ibiber (svježe mljeveni)

Meso narežemo na kocke veličine 5 cm, a dvije glavice luka naribamo u zdjelu. U zdjelu s lukom dodamo sjemenke komorača, kurkumu, kim, đumbir u prahu, mrvljeni čili i izmiješamo sastojke.

Zatim u zdjelu dodamo narezano meso, začinimo solju i biberom, naribamo malo narandžine korice, dodamo koricu cimeta, promiješamo sastojke, poklopimo tanjurom i stavimo u hladnjak da se marinira 2 sata.

U lonac, na 2-3 kašike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo mješavinu mesa, luka i začina te sastojke pržimo, povremeno miješajući. Za to vrijeme mrkvu i preostalu glavicu luka narežemo na kocke, a bijeli luk očistimo.

Nakon 20-ak minuta prženja dodamo čehne bijelog luka, narezanu mrkvu i luk, ulijemo povrtnu supu i kad zavri, kuhamo na srednje jakoj vatri 45 minuta, povremeno miješajući. 10-ak minuta prije kraja bundevu ogulimo, očistimo od koštica i narežemo na kockice.

Zatim u lonac dodamo suhe šljive, promiješamo i kuhamo još 10-ak minuta, a u tavu, na kašiku ugrijanog maslinovog ulja, dodamo kockice bundeve, posolimo ih i pržimo 10-ak minuta na srednje jakoj vatri, povremeno miješajuć. Zatim, pržene kockice bundeve dodamo u lonac s mesom, promiješamo sastojke i lonac maknemo s vatre.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.