Marija Sofija von Erthal,žena koja je braći Grimm poslužila kao inspiracija za popularnu priču: Život prave Snjeguljice nije bio bajka

 Nekoliko godina nakon što je Sofija von Erthal umrla, Jakob i Wilhelm Grimm su se rodili u obližnjem Hanau, i počeli su sakupljati, prepričavati i uljepšavati lokalne priče i legende. Stoga je sasvim moguće da je tužna životna priča Marije Sofije von Erthal poslužila kao inspiracija za Snjeguljicu

Svima nam je dobro poznata bajka braće Grimm o lijepoj Snjegiljici, njenoj zloj maćehi i sedam patuljaka kod kojih je Snjeguljica pronašla utočište nakon što je čarobno ogledalo maćehi reklo kako je Snjeguljica „najljepša na čitavom svijetu“.

Ljubitelji braće Grimm vjeruju da ova popularna priča za djecu ima daleko mračniju i stvarnu pozadinu koja je braći najvjerovatnije poslužila kao inspiracija. Nevina lijepa djevojka, zla maćeha/vještica, pokušaj ubistva, trovanje… stvarna priča ima sve elemente koji su daleko zlokobniji od vesele Diznijeve verzije na koju smo navikli.

 Ogledalo koje „govori“

Stanovnici šarmantnog gradića Lohr am Maina, oko 100 kilometara zapadno od Bamberga u Bavarskoj,  tvrde da su braća Grimm na umu imali konkretnu osobu kada su pisali bajku u Snjeguljici. Riječ je o Mariji Sofiji von Erthar koja je u ovom mjestu 1725. godine rođena u bogatoj porodici. Vrlo brzo je izrasla u lijepu i brižnu baronicu, ali njen se život drastično mijenja kada je ostala bez majke, a njen otac Phillip Christoph von Erthal oženio Claudiju Elisabeth von Reichenstein, koja je zlostavljala Sofiju. Zvuči poznato?

Istoričar Karlheinz Bartels koji je dobro poznavao folklor i priče ovog mjesta, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka uspio je pronaći dodatne neke tragove koji još više povezuju Sofiju i Snjeguljicu.

Lohr je bio popularno središte proizvodnje stakla i ogledala, a Sofijin otac je bio vlasnik jedne od fabrika. Phillip je svojoj novoj supruzi poklonio „ogledalo koje govori“  koje i danas visi na zidu dvorca u kojem su živjeli. Ipak, u ovom ogledalu se nije pojavljivalo lice koje priča, već se radilo o ugraviranoj uzrečici „amour propre“ (ljubav prema sebi), koja se nalazila na lijepo ukrašenom okviru ogledala.

 Rudnik iza sedam brežuljaka   

Šuma koja je okruživala Sofijin dvorac bila je poznata po divljim životinjama i razbojnicima. Duboko u tim šumama nalazili rudnici željeza, brakra i srebra do kojeg se moglo doći samo preko sedam brežuljaka – isti broj koliko je Snjeguljica prešla nakon što je naišla na rudare, odnosno patuljke.

U ovim starim rudnicima često su bila zaposlena djeca i ljudi nižeg rasta, i često su na glavama nosili kapuljače kako bi se zaštitili od padajućeg kamenja.

No, vratimo se Sofiji. Nakon što je pobjegla kod patuljaka od zle maćehe koja je pokušala da je ubije, upoznala je princa i zajedno su živjeli sretno do kraja života, zar ne? Žao nam je ljubitelji bajki i sretnih završetaka, ali životna priča Marije Sofije von Erthar je sve samo ne sretna. Naime, nasilna maćeha joj je zabranila da se ikada uda, nakon čega Sofija bježi u Bamberg, gdje je na kraju oslijepila i umrla u 71. godini.

Sahranjena je na lokalnom crkvenom groblju, a njeno posljednje počivalište je obilježeno nadgrobnim spomenikom – što je u to vrijeme bila rijetkost, pogotovo za žene. Crkva je srušena 1804. godine, a nadgrobni spomenik je premješten u lokalnu bolnicu u Lohru koju je osnovao Sofijin brat – djeca sa dvora su ipak uspjeli nešto postići uprkos opakoj maćehi.

Kada je sedamdesetih godina prošlog vijeka bolnicu zamijenila nova klinika, smatralo se da je nadgrobna ploča izgubljena. No, ispostavilo se da je bila u posjedu lokalne porodice koja je nedavno ploču poklonila Biskupijskom Muzeju u Bambergu.

  Crvene jabuke

Nekoliko godina nakon što je Sofija von Erthal umrla, Jakob i Wilhelm Grimm su se rodili u obližnjem Hanau, i počeli su sakupljati, prepričavati i uljepšavati lokalne priče i legende. Stoga je sasvim moguće da je tužna životna priča Marije Sofije von Erthal poslužila kao inspiracija za Snjeguljicu.

Neki istraživači vjeruju da se ova popularna bajka temeljila na životu grofice Margarete von Waldeck koja se rodila u Njemačkoj 1533. godine. Njen otac bio je vlasnik rudnika, u kojem su radila uglavnom djeca, ali i muškarci koji su uglavnom bili patuljastog rasta.

Margarete se navodno zaljubila u jednog španskog princa, ali se njen otac Charles V protivio njihovoj vezi. Margarete je umrla u 21. godini od posljedica trovanja, ali nikada nije dokazano da je za njenu smrt kriv kralj.

Lohr am Main se svim silama trudi da turiste uvjeri kako je baš to mjesto dom Snjeguljice. Pored muzeja gdje možete pogledati čitavu zbirku „ogledala koja govore“, tu je i uređeni šumski put dug 35 kilometara kojim znatiželjnici mogu pratiti put Snjeguljice.

Naravno, na ulicama ćete vidjeli i mnoštvo štandova sa voćem, gdje uvijek dominiraju crvene i sočne jabuke. Zagrizite ih na vlastiti rizik…

Komentari

komentara

error: Content is protected !!