Marija I. (40) iz Doboja: UKLETIM NOVCEM KUPILA UKLETU KUĆU!

 Niz stepenice sam pala jedno pet puta. Iste su se nevolje dešavale i mojim gostima koji su kao i ja čuli zveket oružja na tavanu, plač iz podruma. Nije bilo sumnje, kuća je bila ukleta.


Odmah na početku razgovora, savjetovala bih sve one koji ovo čitaju, a planiraju udaju ili ženidbu – da potpišu predbračni ugovor. Jer, kad i ako dođe do razvoda, to znači da je ljubavi među dvoje ljudi nestalo. A čim nema ljubavi, nema morala, kompromisa, razumijevanja. Morate zaštititi svoju imovinu. Ja to nisam učinila i žrtva sam same sebe i tuđeg bezobrazluka evo godinama – započinje ispovijest Marija I. iz Doboja, privatna poduzetnica.

Svog je muža, priča nam, upoznala prije petnaestak godina. Sreli su se u Njemačkoj.

– On bauštelac, naše gore list, ja sa dvije godine doselila u Njemačku. Školu tamo završila, jezik perfektno govorila, posao imala, svoj stan. Zaljubismo se, vjenčasmo i živismo u idili nekoliko godina. Tačnije, sve do rođenja djece. Tada sva njegova rodbina počinje miješanje u naše živote. Žele odabrati djeci imena, čuvati ih, oblačiti. Muž uskoro gubi posao, okreće se nekim mutnim radnjama. Gubi interes i za brakom, djecom. Nagovara me da se preselimo u Doboj, njegovo rodno mjesto. Kupujem kuću, zemlju, automobil, sve na njegovo ime, ipak je on tu “domaći”. Ubrzo dolazi do razvoda, ja ostajem maltene sama na ulici sa djecom – pripovijeda u kratkim crticama Marija svoje bračne dogodovštine.

Omađijan novac

– Uz pomoć vještog advokata, uspjela sam od, sada već bivšeg muža, dobiti dvadesetak hiljada eura za moju vlastitu kuću koju je on prodao odmah poslije razvoda. No, nisam znala da je on omađijao taj novac prije nevoljkog uručenja. Nisam znala ni da je mene omađijao te da sam svoj novi dom kupila upravo pod utjecajem sila nečastivih. Taj neradnik, pijavica i alkoholičar, da je kako mogao, sredio bi da mu ja plaćam doživotno izdržavanje zbog tih nekoliko godina provedenih u braku. A pomoću magije, umalo mu je to i pošlo za rukom – prisjeća se Marija.

Naime, vrlo brzo poslije preseljenja u novi dom, slijede učestale nezgode, saobraćajne nesreće, pobolijevanja, provale…

– To su samo neke od čudnih pojava koje su me počele u stopu pratiti. Tek s ranojutarnjim oglašavanjem pijetla, u moj dom se nastanjivao mir. Bio je to alarm za uzbunu, a smirenje i spas sam pronašla kod bijelog maga, vidovnjaka i duhovnog iscjelitelja Alje efendije Harića.

Zveket oružja na tavanu i plač u podrumu

– Znate, svakom se može desiti da mu ispadne čaša ili tanjir iz ruke, ali ja sam slučajno porazbijala svo posuđe iz kuhinje. Saplela bih se i razbila prozor, onda bi se luster otkačio baš dok bih se ja nalazila ispod njega. Zapnem za tepih i razbijem tek sređene zube. Niz stepenice sam pala jedno pet puta. Iste su se nevolje dešavale i mojim gostima koji su kao i ja čuli zveket oružja na tavanu, plač iz podruma. Nije bilo sumnje, kuća je bila ukleta.

– Nisam smjela otići u wc, budila sam se mokra od znoja, gosti su izbjegavali moju kuću u širokom luku. tada odlazim kod Alje Harića. On je odmah vidio uzrok mojih nevolja, bračne probleme, muža pijavicu i sihirbaza. Ukratko, Aljo je učio iz Kur'ana, dao mi zaštite i hamajlije. Magija je odmah sletila i sa mene i sa kuće. Mužu sam sve uspjela naplatiti, vratiti milo za drago. Neću u detalje ali, Aljo je najjači i najbolji zaštitnik nas nedužnih žrtvi čarki. da nije bilo njega, ja bih sigurno zaglavila u ludnici, a ovako, vraćam se u Njemačku sa svojom djecom, gdje me čeka posao, stan…