MARIJA ANTOANETA: Od raskoši do ponora: Simbol bahatosti, kraljevske moći i okrutnosti!

 Navodno su njene posljednje riječi bile upućene dželatu, kojem je rekla ,,Izvinite, gospodine!”, nakon što mu je slučajno stala na nogu (Mjesec u Vagi nikad ne zaboravlja na svoje manire).

Piše: Miloš Tomić, astrolog (wisdomofstars.blogspot.ba)

Marija Antoaneta, jedna od najkontroverznijih istorijskih ličnosti i posljednja prava predstavnica francuske aristokratije, je rođena u znaku Škorpije, s Mjesecom u znaku Vage. Iako postoji nekoliko verzija njene karte, mi ćemo pokušati analizu sa kartom gdje joj je Ascendent u Blizancima.

Osobe sa Ascendentom u Blizancima uvijek ostaju velika djeca u duši, a sa njenim Merkurom (vladar Blizanaca) koji je u izgonu u Strijelcu i u konjunkciji sa Plutonom, njen djetinjast pristup životu se graničio sa infantilnošću (Pluton uvijek vodi u ekstrem). Bila je plahovita, naglo je reagovala i uopšte nije marila ni za kog drugog sem za sebe.

Tome je uveliko doprinijeo i njen loš i jako hladan odnos sa majkom, austrijskom caricom Marijom Terezijom. U karti vidimo da je Mjesec (majka) u jako teškom T-kvadratu sa 2 malefika, Marsom i Saturnom. Mjesec u kvadratu sa Marsom često donosi konstantan osjećaj ugroženosti, ovo su osobe koje su uvijek spremne za napad i reakciju. Ona je jednostavno od malena učena da mora da se izbori za sebe, na bilo koji način.

 Ako nemaju hljeba, neka jedu kolače

S druge strane, kvadrat Mjeseca i Saturna oslikava nemogućnost ispoljavanja emocija. Ona je, rekli bi, jednostavno izvana izgledala hladna kao kamen. Ovo je i aspekt siromaštva, kako emotivnog, tako i materijalnog. Svi znamo da joj je nakon smjene vlasti u Francuskoj sva imovina oduzeta, a ona pogubljena kao obična građanka, bez titule.

Tokom istorije prikazivana je kao površna osoba, odana hedonizmu. Međutim, savremeni istoričari tvrde da je činila mnogo više dobra nego što joj je priznato te da su joj brojne afere pripisali neprijatelji. I slavna rečenica “Ako nemate hljeba, jedite kolače” navodno uopšte nije njezina.

Ova teška konfiguracija (T kvadrat Mjeseca, Marsa i Saturna) oslikava i njen loš odnos prema novcu i vrijednostima uopšte, jer je Mjesec vladar II polja, te je u konjunkciji sa Jupiterom u Vagi u V polju (pretjerana uživanja, hedonizam, rastrošnost, troši novac na hobije – na kocku, nakit, šminku, haljine). Legendarna je njena navodna izjava u vrijeme nestašice hljeba u Parizu: ,,Ako nemaju hljeba, neka jedu kolače!”.

U brak je ušla sa 14. godina. Njena udaja za Luja XVI predstavljala je spajanje dvije najmoćnije porodice tadašnje Evrope – Habzburga i Burbona. Njeno VII polje (prvi brak) je u znaku Strijelaca, gdje se našao i Pluton na 14*, dispozitor njenog Sunca (suprug) u Škorpiji. U današnje vrijeme bi Pluton u VII polju predstavljao brak sa tajkunom ili nekim drugim moćnikom, ali u njeno vrijeme, to je morao biti član neke kraljevske porodice. Kako je u pitanju noćno rođenje, vladari njenog braka su Neptun u Lavu u IV polju, koji gleda na Jupitera u Vagi u V polju, drugog vladara polja braka.

Vrh VII polja i jedan vladar su u vatrenim znacima, dok je drugi vladar u vazdušnom znaku u V polju, pa je ovo morao biti rani brak, što je u to vrijeme bilo prihvatljivo (V polje – 14,15,16 godina života). Vladar VII u IV polju najčešće donosi jedan brak, do smrti. Jupiter se našao na fiksnoj zvijezdi Vindemiatrix (zvijezda udovica), te je ona zaista ostala udovica nakon pogubljenja Luja XVI.

Brak nije konzumiran prvih sedam godina, jer je Luj XVI navodno patio od genitalne anomalije i impotencije (Vladar derivatnog VI polja je Mars u padu u Raku, opozicija Saturn).

Pod optužbom da je vezama s bečkim dvorom izdala republiku, poslije montiranog i besmislenog suđenja, pogubljena je na giljotini pred 300.000 Parižana.

Marija Antoaneta je rodila 4 djece. V polje je u Djevici, Merkur gleda na Pluton, čija je numerička vrijednost 5. Ona je zaista imala 5 trudnoća, od kojih je jedna bila neuspješna (Rahu u V polju).

Smrt u tuđini

VIII polje je u znaku Jarca, vladari su Saturn u Jarcu u IX polju i retrogradan Uran u Ribama do Ketua u XI polju. Vladar VIII u IX polju zaista jeste smrt u tuđini (rođena u Austriji, umrla u Francuskoj).

Ovo je morala biti nasilna smrt (Saturn u trećoj dekadi Jarca u kvadratu sa Mjesecom i opoziciji sa Marsom) uzrokovana ljudskom rukom (Saturn u dekadi Djevice gleda na Uran) u vrijeme velikih promjena na globalnom planu (Uran). Ovo je morala biti smrt u zatočeništvu (Saturn kvadrat Mjesec i Saturn opozicija Mars, vladar XII polja) i smrt od oštrog (Saturn opozicija Mars) predmeta (Giljotina – Mars inkonjunkcija Pluton) i povreda glave (Uran do Ketua – tijelo bez glave).

Nakon pogubljenja njenog supruga, sve počasti i imovina su joj oduzeti, te je javno pogubljena kao obična građanka (Vladar VIII Saturn, kvadrat Mjesec, smrt u siromaštvu).

Navodno su njene posljednje riječi bile upućene dželatu, kojem je rekla ,,Izvinite, gospodine!”, nakon što mu je slučajno stala na nogu (Mjesec u Vagi nikad ne zaboravlja na svoje manire).

Umrla je u 38. godini (Saturn vlada godinama koje završavaju na 8, gleda na Uran – neće dočekati četrdesete), kada je već bila teško oboljela od raka materice (Uz Mjesec kvadrat Saturn, to je i Sunce konjunkcija Venera u VI polju u Škorpiji – reproduktivni organi)

Na kraju, tu je Pars Fortunae na 22* Bika (,,ubiti, biti ubijen”), dispozitor je Venera do Sunca u Škorpiji – sudbina joj je bila da postane i ostane slavna nakon svoje smrti…