Marie Kondo, japanska konsultancija za organizaciju, čarobnica japanske umjetnosti organiziranja: Savjeti iz Biblije za trajno uredan dom!

U slučaju da niste čuli za nju, ovo je suština: sa svojom malom tirkiznom knjigom, “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život: japanska umjetnost raščišćavanja i organiziranja“, Kondo je pokrenula ludilo raščišćavanja širom svijeta.

Njezina knjiga raščlanjuje njen radikalni, dvostruki pristup pospremanju. Prvo, stavite ruke na sve što posjedujete, zapitajte se izaziva li to radost u vama, i ako to ne čini, zahvalite se na službi i riješite se toga.

Drugo, nakon što ostanu samo stvari koje vam najviše pružaju radost, stavite svaki predmet na vidljivo mjesto, dostupno, gdje ga je lako dohvatiti, a zatim vratiti natrag. Tek tada, kaže Kondo, kada  dostignete nirvanu pospremanja, nikada više nećete morati čistiti.

Njena knjiga oduševljava žene širom svijeta jer se ispostavlja  da pospremanje može biti put do blaženstva.

Lekcija 1: Riješite kategorije, ne prostorije

Prvo pravilo Marie Kondo je da se uredi po kategorijama – riješite sve knjige odjednom, na primjer, inače ćete nastaviti puzati iz sobe u sobu i nikada nećete obuzdati nered, piše Cate La Farge Summers za One kings lane.

Savjetuje da se počnete s odjećom, budući da je to najmanje emocionalno opterećena stvar (slijede knjige, stare fotografije mnogo kasnije).

Lekcija 2: Poštujte svoju imovinu

Kondo traži da uzmete u obzir osjećaje svoje odjeće: je li sretna što je zgnječena u kutu police ili natovarena na vješalice? Jesu li vaše čarape oduševljene što su sklupčane u lopticu? Da, mnogima je odjednom njihova odjeća postala nesretna.

Lekcija 3: Nostalgija nije vaš prijatelj

Kondo zna o čemu govori kada inzistira da se usredotočite samo na kategoriju stvari. Pročitate jedno staro pismo i odjednom se spustite u zečju rupu nostalgije. Ako započnete s raščišćavanjem, onda čistite, ne gubite vrijeme na prošlost i evociranje uspomena.

Lekcija 4: Pročišćavanje stvara tako dobar osjećaj

Planina odjeće kupljena na rasprodaji, košulje koje ne nosite ali bile su tako jeftine? Ovo pitanje radosti daje vam dopuštenje da otpišete bezbojne košulje kupljene na rasprodaji, haljine kojima je davno prošlo njihovo najbolje vrijeme, suknje koje uvijek čudno padaju. Shvatit ćete da imate mnogo stvari koje su se u teoriji doimale sjajnim, ali zapravo nisu vaš stil. One bi bolje izgledale na nekom drugom tijelu ili u tuđem životu. Poklonite ih, osjetit ćete olakšanje.

Ž4= Lekcija 5: Složite, ne vješajte

Jednom kada se riješite stvari koje želite odbaciti – i samo tada – možete odlučiti gdje će preostale stvari ići. Umjesto da visi u ormaru, Kondo misli da bi bilo mnogo bolje našoj odjeći (ili kako bi ona rekla, odjeća bi bila sretnija) kada bi bila složena u komodi.

Lekcija 6: Složite!

Tehnika vertikalnog slaganja čini da je sve lako uočiti i teško je zabrljati (ne gurate cijelu hrpu svaki put kad nešto izvadite ili stavite nešto natrag). Na ovaj način složena odjeća izgleda uredno, kao origami od tkanine.

Kako bi ovi mali presavijeni paketi ostali uredni, Kondo predlaže korištenje kutija za cipele koje će dijeliti ladice. Manja kutija savršena je za šalove, a duboka se može staviti na donju ladicu za džempere.

Lekcija 7: Zaljubite se u svoj ormar

Zato ljudi postaju oduševljeni metodom Marie Kondo. Nakon što riješite nered i složite stvari, vaše haljine i suknje – zabavne stvari, budimo iskreni – mogu vidjeti svjetlo dana. Između komada postoji prostor za disanje, tako da se više ne morate nespretno boriti s vješalicama.

Sve to znači da ćete biti radosniji – samo ćete otvoriti svoj ormar i uzeti ono što vam je potrebno, bilo da se spremate ujutro za posao ili planirate otići na zabavu.

Lekcija  8: Ponovno otkrijte svoj stil

Zavucite se malo dublje u ormar, tamo ima boja i stvari koje inače ne nosite svaki dan. Svi mi imamo stvari koje su nam uvijek pri ruci, ne gužvaju se, tamnih su boja, uvijek dostupne. Posegnite i za onim drugim. Vidjet ćete nešto drugačiji stil.

Šta slijedi kad se ispoštuju savjeti Marie Kondo

1 Oblačenje više nije posao

Kopanje kroz pretrpani ormar bilo je bolno. Sada su ormari bogatiji, napunjeni dobrim stvarima.

2 Identificiraju se rupe u ormaru

Jeste li i vi uvidjeli kako od deset paris andala – nosite samo jedne, i kako nemate odgovarajuće traperice koje idu uz sve. I vesele vas? Da, mnogi su nauči kako više ne kupovati impulzivno.

3 Okruženi ste stvarima koje volite, a ne hrpom nečega što ne nosite i što vas samo podsjeća kako ste potrošili novac vtek tako.

5 Čišćenje je mnogo lakše

6 Sve vrste odluka odvijaju se bez napora

To je možda najbolje od svega: Kad pogledate stotine stvari i zapitate se pružaju li vam radost, donošenje odluka postaje mnogo lakše: koju knjigu ćete pročitati, koje projekte želite ostvariti, što napraviti za večeru, treba li reći ‘da’ ili ‘ne’ mnogim neobaveznim obvezama koje nam se serviraju.

 Suzana Dulčić/Atma