MARELICE I JOGURT: Idealna kombinacija za dobru probavu i što brži gubitak suvišnih kilograma

Marelica (Prunus armeniaca) je kontinentalna koštuničava voćka iz roda Prunus porodice ružovki (Rosaceae). Osim što osnažuje organizam, jača vid i pridonosi zdravlju kostiju. Obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima.

Marelice imaju malo kalorija pa se preporučuju kod mršavljenja, a pomažu i u liječenju raznih infekcija. Sprječavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju razinu lošeg kolesterola i potiču razvoj zuba i kostiju. Također, reguliraju probavu, zatvor, uhobolju, kožna oboljenja i anemiju. Obiluju karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti. Sadrže i visok postotak vlakana koji veoma blagotvorno djeluju na probavu.

U 100 g svježih marelica ima samo 40 kalorija, 2 g vlakana, 17 mg kalcija, 9,5 g ugljikohidrata, 250 mg kalija, 12 mg magnezija, 0,5 mg željeza, 7 mg vitamina C i 27 μg vitamina A.

Marelice u jogurtu mogu vam pospješiti probavu i pomoći kod mršavljenja.

Sastojci:

600 g oguljenih marelica bez koštice

sok 1 naranče

2 štapića cimeta

500 g grčkog jogurta

Priprema:

Marelice kuhajte sa sokom naranče i štapićima cimeta na umjerenoj temperaturi 15 minuta. Uklonite štapiće cimeta, a voće ostavite sa strane da se ohladi.

Kašikom ulijte jogurt u posudu i umiješajte naribanu koru limuna. Lagano ubacite polovicu marelica, a pripremljenu poslasticu ostavite nakratko u hladnjaku da se ohladi.

Servirajte u čaše i prelijte ostatkom voća i soka pa poslužite.