Mapa iz 1587. godine prikazuje jednoroge, sirene kako napadaju brodove i Zemlju iz svemira!

1587. godine, Urbano Monte (1544-1613), malo poznati kartograf, stvorio je nevjerovatnu ručno crtanu kartu, 3×3 metra.
Ne samo da karta prikazuje Zemlju kako se vidi iz svemira, direktno gledajući dole na sjeverni pol, već je takođe ispunjena nevjerovatnim slikama stranih lokacija, i zapanjujućim mitološkim stvorenjima kao što su na primjer sibirski jednorozi, sirene koje napadaju brodove i zastrašujuće velike ptice.


Nevjerovatna mitološka bića su uvijek fascinirala ljude, a sada imamo priliku da ih vidimo kroz oči naših predaka.

Ovaj jedinstveni svjetski atlas je sada restauriran i digitalno sklopljen. Kartograf Monte, koji je bio veoma zainteresovan za geografiju, bio je iz bogate porodice u Milanu u Italiji.

1585. godine se sastao sa japanskom delegacijom, a naučnici smatraju da je mapa koju je stvorio rezultat njegovog sastanka i priča koj je čuo o Japanu. Svjetski atlas sadrži brojna imena unutar Japana, koja se ne pojavljuju na drugim zapadnim mapama koje su kreirane u to vrijeme.

Kolekcionar Dejvid Ramzi je kupio drevni atlas, i donirao ga Centru za mape Dejvida Ramzija na Univerzitetu Stenford, koji je osnovao 2016. godine.

Monteova mapa nikada nije pravilno proučena, jer je bila skrivena vijekovima.

Monte je svoju mapu napravio 18 godina nakon što je Gerardus Merkator, najpoznatiji kartograf svih vremena, napravio mapu koja se danas koristi u većini učionica i aplikacija mobilnih telefona.

Merkatorov veliki doprinos kartografiji je taj što je on promijenio njenu prirodu uz pomoć svog umjetničkog napretka i zauvijek izmijenio okeansku navigaciju svojom metodom projekcije, što je bio najuticajniji pronalazak rane kartografije, piše webtribune.rs.

Monte je, s druge strane, želio da pokaže kružnu prirodu Zemlje. Prema riječima Ramzija, Monteov rad je mnogo više od mape. “To je čitav naučni instrument.“

Monteova nevjerovatna mapa je digitalno restaurirana i moguće ju je pogledati OVDJE.