Manje poznati i vrlo misteriozni slučajevi rušenja NLO-a: KAD SVEMIRSKI PUTNICI PADNU NA ZEMLJU

Vjerovatno je većina onih koji ovo čitaju već čula za najslavnija navodna rušenja NLO-a kao što je Roswellov slučaj ili slučaj u Kecksburgu u Pennsylvaniji. Izvještaji o srušenim svemirskim letjelicama dolazili su iz cijeloga svijeta, a dogodila su se kroz veći vremenski period nego što biste uopšte pomislili.

Među najspektakularnijim izvještajima o NLO-ima sasvim sigurno su oni koji opisuju slučajeve kada su se ovi vanzemaljski objekti srušili na Zemlju. Vjerovatno nam svima odmah na pamet padne poznati incident u Roswellu, ali taj slučaj je tek “vrh ledenog brijega” kada govorimo o NLO- ima koji su, barem prema izvještajima, pali na Zemlju, pa ćemo se u ovom tekstu upoznati sa nekim manje poznatim ,ali itekako zanimljivim slučajevima.

Na “posebnom zadatku”

Prvi slučaj spominje čovjeka po imanu Arthur G. Stancil, koji je prvobitno bio mašinski inženjer na testiranju vazduhoplovnih motora u vazduhoplovnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, prije nego što je otišao u privatni sektor da radi kao privatni izvođač radova na nuklearnom postrojenju negdje u pustinjama Nevade.

Na “poseban zadatak” u Arizonu je poslao 1953. godine, i tvrdio je da je cijela stvar od početka bila jako čudna. Pokupio ga je autobus sa zatamnjenim prozorima i odveo u vožnju koja je trajala četiri sata, zajedno sa ostalim putnicima koji tokom puta nisu izgovorili niti jednu riječ.

Kada su stigli na odredište, shvatili su da se nalaze negdje duboko u pustinji, a mjesto je bilo ispunjeno do zuba naoružanim vojnicima i teškom vojnim opremom. Stancil je odveden do područja pustinjskog šipražja koje je bilo jako osvijetljeno reflektorima, i tada je navodno vidio nešto što će mu zauvijek promijeniti život.

Tamo, na jakom svjetlu, okružen kamionima i vojnim licima, nalazio se metalni disk promjera devet metara koji je stršao iz pijeska i zemlje, napola zatrpan i s vidljivim oštećenjima na jednoj strani. Jedan od službenika mu je prišao i rekao da se vanzemaljski objekat tu srušio i da će njegov posao biti da pokuša zaključiti brzinu letjelice i silu udara.

Dok je bio na mjestu incidenta, Stancil je otkrio i druge detalje o nesreći, poput onog da se unutar letjelice nalazio odjeljak u kojem je pronađeno sićušno mrtvo tijelo koje nije ljudsko biće. Stvorenje je bilo visoko tek nešto više od jednog metra i nosilo je srebrno odijelo.

Ubrzo nakon toga vojska je odnijela letjelicu, očistila mjesto pada i istraga je okončana. Stancilu je rečeno da nikome ne govori o onome što je tamo vidio, a svi prisutni su prisiljeni i da potpišu papir u tu svrhu. Međutim, Stancil je 1973. godine prekinuo šutnju ispričavši detalje istraživaču NLO-a Raymondu Fowleru koji će pokrenuti vlastitu istragu o tom pitanju. Fowler je otkrio da je Stancil govorio istinu, a dalje je otkrio svjedoke iz Wright Patterson baze koji su tvrdili da su iste noći primili pošiljku s mjesta nesreće u Arizoni, uključujući čudne komade metala i tijela tri humanoidna bića visoka malo više od jednog metra s velikim glavama i sivkastom kožom.

Priča je vrlo zanimljiva, ali s obzirom na to da postoji vrlo malo dokaza ili potvrda za bilo šta od navedenog, uglavnom sve zavisi o tome može li se Stancilu vjerovati ili ne, tako da vjerovatno nikada nećemo saznati šta se zaista dogodilo u pustinji te noći.

 Pad na planini

Na području malog udaljenog sela Llandrillo u Ujedinjenom Kraljevstvu 1974. godine navodno se desio neobičan slučaj. U noći 23. januara te godine, cijelo selo je bilo potreseno gromoglasnom tutnjavom i silovitim drhtanjem zemlje koje je uzdrmalo kuće, srušilo stvari sa polica te uplašilo lokalno stanovništvo.

Zaprepašteni građani počeli su izlaziti na ulice pitajući se šta se upravo dogodilo, a tada su vidjeli plava i narandžasta svjetla koja jezivo trepere u mraku na planini Cader Bronwen, u planinskom lancu Berwyn. Prije nego što je iko znao šta se dešava, policijsko i vojno osoblje uletjelo je u kordon s tog područja i naredilo ljudima da se vrate u svoje domove, ne dozvoljavajući nikome da se približe mjestu odakle su dolazila ta čudna svjetla.

S obzirom na to da je područje jako udaljeno, činilo se čudnim da je tamo veliko vojno prisustvo, a to se nastavilo i narednih nekoliko dana, dok od vlasti nisu stizale nikakve informacije o tome šta se zapravo dogodilo.

Tokom svega toga, kružile su brojne priče mještana koje u govorile o tome da su vidjeli užarene predmete kako silaze s neba prema planini, a barem jedan svjedok je tvrdio da je zaista vidio srušeni objekat. Jedna medicinska sestra koja je svojim autom odjurila prema planini misleći da se srušio avion i da je ljudima vjerovatno potrebna pomoć po dolasku na mjesto incidenta shvata da nije riječ o avionu.

Tvrdila je da je kroz drveće vidjela veliki okrugli predmet koji svijetli narandžastom bojom, ali nije mogla bolje vidjeti jer je vojno osoblje brzo okružilo i odvelo odatle.

Šta god se te noći desilo na planini Cader Bronwen i dalje ostaje nepoznato.

 Nebeska igra mačke i miša

Iste godine navodno se dogodio još jedan pad NLO-a na granici između Teksasa I Meksika. Incident počinje 25. avgusta 1974. godine, kada je američki radar otkrio objekat koji se približavao iz Meksičkog zaljeva predviđenom putanjom prema državi Teksas.

Objekat se kretao izuzetno brzo, procijenjenom brzinom od oko 2.530 milja na sat i bio je na nadmorskoj visini od oko 75.000 stopa. Išao je ravno prema zračnom prostoru SAD-a i niko nije imao pojma o čemu se radi.

Mislilo se da je možda riječ o meteoru, ali je onda objekat usporio. S obzirom da će uskoro narušiti zračni prostor SAD-a objavljeno je upozorenje i borbeni avioni su pokušali da presretnu neprijateljski NLO koji ih je ponovo iznenadio.

Objekat je praćen do područja Corpus Christi u Teksasu gdje se iznenada spustio na nadmorsku visinu od 45.000 stopa i znatno usporio na 1955 milja na sat, prije nego što je promijenio kurs da bi krenuo prema meksičkom zračnom prostoru prije nego što bi se mogla postaviti odbrana.

Zatim je izbio iznad Brownsvillea u Teksasu i lagano se još jednom spustio na oko 20.000 stopa prije nego što je iznenada i neobjašnjivo nestao s radara u blizini mjesta Coyame, u državi Chihuahua, Meksiko, odmah kraj američke granice.

Uzimajući u obzir da je objakat smanjio brzinu, mijenjao kurs i spuštao se glatkim, odmjerenim koracima, bilo je jasno da se ne radi o meteoru. Kada se NLO više nije pojavio na radaru pretpostavilo se da je morao sići u pustinjsku pustoš u blizini grada, ali niko nije imao pojma o čemu se zapravo radilo.

 Desilo se “nešto veliko”

Još jedan navodni pad NLO-a desio je 1996. godine u Boyleu u Irskoj. U maju te godine, neidentifikovani objekat opisan kao “svemirski brod” pao je kroz drveće, odbio se od površinu jezera te završio u blatu obližnje obale.

Ubrzo nakon toga lokalna policija je stigla na mjesto pada gdje su vidjeli svuda razbacane ostatke, ali ih je ubrzo rastjerala jaka vojna sila koja je okružila čitavo područje. Nakon toga se o tome više nije mnogo govorilo, ali mještani insistiraju da se te večeri desilo “nešto veliko”.

Čini se da nikada nije objavljeno više vijesti o ovom slučaju jer je više detalja nepoznato, tako da nikada nećemo saznati sa sigurnošću šta je vojska pokušala da sakrije.

 Meteor iznad Las Vegasa?

Gotovo zaboravljena nesreća NLO-a u Las Vegasu, uvečer 18. aprila 1962., zapravo je locirana i primijećena zahvaljujući američkom vojnom radaru.  Nebeska anomalija primijećena je kako ulazi u zračni prostor New Yorka, nakon čega je prošla iznad Kanzasa, Kolorada, Arizone i Nevade, gdje se naposljetku i srušila.

Prema izvještajima, letjelica se inicijalno spustila do zemlje u gradu Eureka u Utahu, zbog čega je došlo privremenog zamračenja, nakon čega je ponovno brzo poletjela i nestala. Kako se približavala Las Vegasu, odjednom se izgubila s radara. Prema kasnije objavljenim „insajderskim“ informacijama, istraživači NLO-o imaju razloga vjerovati da je letjelica srušena na terenu zračne baze Nellis, koja se nalazi u neposrednoj blizini Las Vegasa.

Ono što je sigurno jest da su u trenutku nesreće mnoge policijske stanice zaprimile niz prijava o čudnom, crvenom svjetlu na nebu. Mnoga svjedočanstva prijavljuju iznenada zvuk vrlo sličan eksploziji.

Službeni izvještaj vojske glasio je – čudna svjetla nisu ništa više od meteora! Također nisu komentisali praćenje putanje objekta nad zračnim prorstorom SAD-a već su pisali samo o pojedinačnim viđanjima. Takav pristup imao je za cilj stvoriti teoriju o meteorima uvjerljivijom.

 

  Incident u  Africi

Samostalna nacija Kraljevine Lesoto doživjela je pad NLO-a uvečer 19. septembra 1995. Peter Lachasa, Južnoafrički farmer odjednom je čuo neobičan zvuk oko 9.15 navečer. Primijetio je kako je i njegova stoka cijelu tu večer bila prestrašena i uznemirena, a nedugo nakon prvog neobičnog zvuka čuo je jedan koji je neopisivo podsjećao na zvuk eksplozije.

Brzo je otišao pogledati o čemu se radi te je vidio kako su i njegove komšije na svojim livadama i gledali prema nebu ne bi li otkrili šta se događa. Jedan od svjedoka opisao je kako je nakon pada i eksplozije uslijedio niz zaslijepljujćih bljesaka svjetlosti. Lachasa i nekoliko njegovih susjeda pokušali su pristupiti mjestu nesreće no nisu mogli podnijeti val vrućine koja se širila. Međutim, čak i s odstojanja, Lachasa je uvjeren kako je vidio putnika unutar ruševina letjelice te da se bio kretao. Kontaktirao je i nadležne službe kako bi pomogle u izvlačenju preživjelih.

Do trenutka kada se pojavila policija, stanovnici su još jednom pokušali prići poprištu nesreće. Uprkos velikoj vrućini i plamenovima, činilo se kako na letjelici nema ni ogrebotine. Policija je napravila izvještaj, nesigurna šta da radi s obzirom da je objekt bio na privatnom zemljištu. Nedugo nakon ponoći, iznenadno je došla vojska Južnoafričke Republike. Osigurali su područje, zaustavili stanovnike i udaljili ih s mjesta nesreće te su svi ostaci letjelice nestali bez traga.