Manjak vitamina D može povećati rizik od pojave teške psihičke bolesti

Mnogi znanstvenici smatraju kako u državama s manje sunca živi i više oboljelih od shizofrenije i to zbog nedostatka ovog sunčanog vitamina.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, shizofrenija je jedna od najčešćih psihijatrijskih bolesti. Karakteriziraju je simptomi poput halucinacija, sumanutih ideja, katatonije i kognitivnih problema (smetnje pozornosti, pamćenja i apstraktnog mišljenja).

Znanstvenici i liječnici i dalje nisu otkrili točan uzrok pojave ove teške bolesti, iako smatraju da izvor mogu biti izloženost raznim virusima ili jednostavno prisutnost određenih gena.

Nova istraživanja su sad pokazala kako i nedostatak vitamin D može povećati rizik za razvoj shizofrenije.

Niske razine kod djece

Mnogi znanstvenici smatraju kako u državama s manje sunca živi i više oboljelih osoba i to zbog nedostatka ovog sunčanog vitamina. Nakon istraživanja provedenog u Danskoj, znanstvenici su zaključili kako su djeca s niskom razinom vitamina D u krvi, rođena između 1981. i 2000., imala čak 44 posto veći rizik od pojave shizofrenije od ostale djece.

Znanstvenici su uzeli sićušne uzorke krvi te su zatim usporedili koncentracije vitamina D kod djece kod kojih se kasnije razvila shizofrenija naspram kontrolne grupe (oni kod kojih se nije razvila), a istraživanje je potvrdilo da oni s niskom razinom vitamina D imaju dvostruko povećan rizik za razvoj bolesti.

Kako smanjiti rizik

– Iako još moramo dodatno potvrditi ova istraživanja, studija je otvorila mogućnosti da povećanjem razine vitamina D kod trudnica i tek rođene djece smanjimo kasniji rizik za pojavu ove bolesti – objasnio je jedan od istraživača prof. John McGrath.

S manjkom sunčanog vitamina povezuju se i osteoporoza, bolovi u kostima i mišićima, slab imunitet, rak, depresija, multipla skleroza, Parkinsonova bolest i demencija.

Osjetite li slabost u mišićima ili primijetite učestalo loše raspoloženje ili veću osjetljivost na bol, pretjeranu razdražljivost, pospanost ili smanjenu izdržljivost pri fizičkim naporima, ne bi bilo loše izmjeriti razinu vitamina D u krvi.