Manjak sna bi mogao biti krivac za neuspjeh u životu

Od svega za čim u svom životu žudimo, ono što nam najviše treba, no ipak si ga najčešće uskraćujemo je spavanje. Premda je riječ o aktivnosti koja omogućava život, spavanje u našoj kulturi ne nailazi na previše poštovanja. Zapravo, često se hvalisanje ili jadikovanje zbog toga što malo spavamo smatra nekom neobičnom vrstom postignuća.


Poznata je izjava Thomasa Edisona, neumornog inovatora, koji je spavanje nazivao ‘kriminalnim gubitkom vremena’ i hvalio se da može funkcionirati s četiri ili pet sati sna svake noći te raditi prosječno između petnaest i dvadeset sati na dan. Naravno, Edison bi također često propustio spomenuti svoju neobuzdanu naviku dremuckanja te je u svojim laboratorijima, svojoj knjižnici pa čak i u vrtu imao krevete. Što znači da premda nije imao mnogo poštovanja prema spavanju, ipak mu je trebalo i spavao je. Doduše na vrlo neobičan način, ali ipak je spavao.

Nakladnica i politička aktivistica Arianna Huffington tako tvrdi da je spavanje glavni ključ uspjeha i o tome rado govori na svojim skupovima za poslovne ljude. Ona kaže da je vrijednost spavanja otkrila tek kad se jednog dana onesvijestila na poslu i tako jako udarila glavom o stol da je slomila kost u obrazu i morala na šivanje. Poslije te ‘nesreće’ izazvane njezinom navikom pretjerivanja s radom i manjkom sna, shvatila da je spavanje vrlo važno. Stoga, odgovorno tvrdi kako bi spavanje trebali pretvoriti u prioritet i temeljnu naviku svog srca jer jedino na taj način možemo živjeti ispunjenije i uspješnije.

Ovo se ne čini pretjeranim kada uzmemo u obzir da je od Edisonovog doba dužina sna prosječnog zapadnjaka pala s otprilike osam i pol sati na prosječnih šest i pol svake noći. To je gubitak od dva sata spavanja, odnosno pad od gotovo 25% u samo stotinu godina, što predstavlja golemu bihevioralističku promjenu u razmjerno kratkom vremenu. Taj pad u količini vremena koju svaki dan provodimo spavajući nanio je veliku štetu našem zdravlju, našoj sposobnosti da dobro funkcionišemo na radnom mjestu i sposobnosti da budemo sigurni u sebe pa čak i živi.

Znanstvenici prikupljaju zapanjujuće podatke koji pokazuju da nam teturanje kroz život mutnih i pospanih očiju ne donosi ama baš nikakvu nagradu.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!