Manastir Sveti Mina: Čudesna energija pomaže svim hodočasnicima!

Manastir je za vrijeme ratova više puta razaran ali prije sedam godina ponovo je počeo da se obnavlja i sada u manastiru ima 35 monaha i 8 iskušenika.

Piše: Zoran Šumadinac (00381 66 113 813) (Ezosvet)

Mnogo je velikih svetinja na našim prostorima koja zrače nevjerovatnom energijom koja liječi ne samo dušu već i tijelo. Nebitno je koje smo vjeroispovijesti na ovakvim mestima svi smo jedni, kao što i trebamo biti. Mnogi od vas su upoznati sa svetinjama kod nas ali ja sam odlučio da vam predstavim u ovom broju jednu veliku svetinju u Moldaviji. Bio sam više puta u manastir Sveti Mina i nisam mogao da vam ne govorim o tome.

Do ovog nevjerovatnog jakog i iscjeljujućeg manastira nije baš lako doći jer je put iako solidno adaptiran jako dug ali su pri tom pejzaži prelijepi. Put vodi između ostalog i preko sela moldavskih koja odišu nevjerovatnom energijom, a miris drveta se osjeća na svakom koraku jer mještani tih sela u tom dijelu Moldavije se uglavnom bave stočarstvom i preradom drveta kojeg u ovim oblastima ima u izobilju.

Sveto miro

Kuće su jako lijepo građene, a fasade su jakih boja, preovlađuju žute, plave i zelene ali ih ima i sa šarenom fasadom. Kada se prođe asfaltnim putem kroz šumski dio oko 11 km. nailazi se na malo selo u kojem se nalazi sam manastir.

Manastir se vidi prilikom ulaska u selo jer se nalazi na jednoj visoravni. Dva kilometra kasnije stiže se u manastir Svetog Mine Čudotvorca.

Manastir je za vrijeme ratova više puta razaran ali prije sedam godina ponovo je počeo da se obnavlja i sada u manastiru ima 35 monaha i 8 iskušenika. Pri manastiru nalaze se i dva objekta gdje gosti tj. hodočasnici mogu prespavati, a na usluzi hodočasnika je i topli obrok koji sami monasi pripremaju, ja preporučujem ako ikada, a trebalo bi da pos,etite ovu svetinju isprobate mlijeko i sir koji se dobija od bivolica.

Manastir je iako još uvijek nekompletno završen veoma lijep i veliki i odiše nevjerovatnom harmonijom i svježinom, a ponajviše DUHOM SVETIM. Sveti Mina je hrišćanski svetitelj, podvezivao se u manastiru na Sinajskoj Gori u trećem vijeku. Pedeset godina živio je u manastiru. Tri dana poslije njegove smrti bratstvo manastira se skupilo da ga opjeva. Tokom ceremonije osvještenja tijela i tokom bogosluženja čitav hram se ispunio mirisom koji je izlazio iz kovčega u kojem se pokojnik nalazio.

Iguman manastira je tada naredio da se otvori kovčeg u kome se nalazilo tijelo Sv. Mine i svi prisutni su vidjeli kako iz njegovih stopala teče sveto miro a nevjerovatno lijep i blag miris se proširio po čitavoj porti manastira. Tada je dogovoreno da se njegovo tijelo položi u samom manastiru gdje i sada počiva.

Na celibnim moštima Svetog Mine dešavala su se velika čuda i iscjeljenja od svih pa i najtežih bolesti. U selu gdje se nalazi sam manastir ide i jedna priča tamošnjeg bračnog para (Amaris i Daris) koja glasi otprilike ovako: sedam godina su bili u braku, a nisu imali djece jer suprug je bio sterilan. Razočaravši se u život bez djece posvetili su se Gospodu i svaki dan odlazili u manastir Sv. Mina moleći se za napredak i istrajnost. Nepune dvije godine kasnije Amaris inače Darisova supruga je začela i bila blagoslovena.

Produhovljene vibracije

Sarkofag gdje se nalaze čestice moštiju velikog broja svetitelja

Od početka je Daris sumnjao u vjernost svoje supruge ali je iz velike ljubavi prema njoj i dalje ostao u braku. Dvije nedjelje nakon što je Amaris donijela na svijet zdravog sina koji je dobio ime Ajlan – Daris je u noć otjerao ženu i tek rođenog Ajlana. Druge noći u snu mu se javio sam Sveti Mina i rekao da je Ajlan zaista njegova krv iako je sterilan iz velike vjere sam svetitelj je dozvolio da Daris nakratko bude sposoban da osjemeni Amaris.

Tada mu je rekao da odmah ode i vrati ženu i sina kući i da traži oproštaj od nje a sinu da da ime Mina, što je Daris i uradio). Ova porodica i poslije 23 godine i dalje dolazi u ovaj manastir i pomaže bratstvu manastira.

Ja lično i sam dolazim već godinama u posjetu ovom manastiru i uvijek osjetim one sjajne i produhovljene vibracije koje ovo mjesto zaista odiše.

Ne zna se tačno godina upokojenja Svetog Mine ali vijek u kom je živio je tačan, selo se zove Bukovina pored grada Falticena u Moldaviji.