Malo poznata epizoda ufologije o NLO-ima pred Generalnom skupštinom UN-a :Premijer Granade je “leteće tanjire” dizao na nivo visoke politike

 

Erika Gejrija, kontraverznog prvog državnog premijera Grenade, podržavao je i generalni sekretar U Tant.On je od 1961. do 1971. godine organizirao niz privatnih sastanaka i nekoliko zvaničnih, na kojima su glavne teme bile  “formiranje odbora za istraživanje NLO unutar UN-a”

Sir Erich Grairy (lijevo)

 

U junu 1966. godine vodeći američki novinari, Dru Pirson i Džek Anderson, objavili su u “Vašington postu” senzacionalni članak pod naslovom “NLO – i na popisu U Tantovih briga”. Članak je razotkrivao neke od glasina koje su kružile unutar međunarodne organizacije Ujedinjenih naroda. Generalni sekretar UN-a , U Tant, navodno se već duže vrijeme zanimao za problem NLO-a, smatrajući da je to, uz rat u Vijetnamu, “najvažniji problem sa kojim se UN mora suočiti”. Ekstraterestričnu hipotezu (ETH) o porijeklu NLO-a, dužnosnici UN-a razmatrali su kao ozbiljnu mogućnost.

Rezolucija o NLO-ima

Povodom toga organizirala su se i saslušanja pred “Odborom za pitanje svemira”. Članak je baratao tačnim informacijama. Sedmog juna 1967. godine dr. Džejms E. Mekdonald, profesor atmosferske fizike Univerziteta u Arizoni, održao je predavanje pred “Odborom za pitanje svemira” na temu NLO-a. Mekdonald je napomenuo da fenomen ima međunarodni karakter, te da ekstraterestrična hipoteza predstavlja najvjerovatnije objašnjenje problema. Sugerirao je da treba provesti naučno istraživanje unutar nadležnosti UN-a. Otišao je i korak dalje i ohrabrio sve zemlje koje su u sastavu UN-a da formiraju lokalne odbore istraživača, koji bi istraživali viđenje NLO-a.  Njegovo predavanje potaknulo je U Tanta da se privatno sastane s istraživačima Džonom Filerom i dr. J. Alenom Hajnekom. Filer je bio poznat kao autor knjige “Prekinuto putovanje” u kojoj je opisao slučaj otmice vanzemaljaca nad bračnim parom Beti i Barni Hil, a Alen Hajnek bio je u to vrijeme naučni savjetnik projekta američkog vazduhoplovstva “Plava knjiga”. Mandat “Plave knjige” bio je usmjeren na prikupljanje dojava o NLO-ima, kako bi se utvrdilo da li taj fenomen ima utjecaju na nacionalnu sigurnost SAD-a. Ovaj susret Hajnek kratko spominje i u svojoj knjizi “NLO iskustvo – naučno istraživanje”, u kojoj je naveo da je U Tant jasno izrazio “snažan interes prema problemu NLO-a”. Taj interes pokazivali su i članovi Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. U Tant je podržavao inicijativu za pokretanje proučavanja NLO-a unutar UN-a. Računao je da se na njeno oživotvorenje treba čekati bar desetak godina.

Na scenu je stupila Grenada, ostrvska država smještena na jugoistoku Karipskog mora. Nakon što je 1974. godine ostvarila nezavisnost, njen prvi premijer Sir Erik Metju Gejri je, navodno, bio očevidac jednog NLO-a u svojoj hotelskoj sobi. To je pobudilo njegov interes da postavi ufologiju u središte političkih inicijativa. Njegov prvi potez lobiranja bio je usmjeren na Organizaciju američkih država (OAS) sa sjedištem u Vašingtonu.

 

Reagirale Indija, Sejšeli i Luksemburg

OAS je međunarodna organizacija koja okuplja 35 država u Sjevernoj i Južnoj Americi. Kada je ta inicijativa doživjela neuspjeh, Gejri je svoju strategiju usmjerio na još veći zalogaj. Namjeravao je cijeli problem pokrenuti na nivou Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u ime Grenade. Održao je nekoliko sastanaka gdje se savjetovao sa dr. J. Alenom Hajnekom i istaknutim američkim ufologom, Leonardom Stringfildom. On je 28. novembra 1977. Godine, na 32. zasjedanju Posebnog političkog odbora u Glavnoj skupšini UN-a predložio “formiranje odjela unutar Ujedinjenih naroda koji bi poduzimao, koordinirao i analizirao rezultate proučavanja NLO-a”.

Već 30. novembra i 6. decembra 1977. godine Grenada je izvršila dodatni pritisak, te je 13. decembra 1977. održana nova sjednica Generalne skupštine. Na sjednici je usvojena odluka “32/424”, koja je bila radna priprema za buduću rezoluciju na temu NLO-a. Kurt Valdhejm, tadašnji generalni sekretar UN-a, proslijedio je radni nacrt ostalim članicama. Na taj zahtjev odgovorile su samo tri zemlje: Indija, Luksemburg i Sejšeli. Indija je odbila zahtijev, ali je ostavila mogućnost da UN otvori raspravu oko tih pitanja, te da se uključe naučnici koji bi mogli dati daljne preporuke. Sejšeli su se izjasnili da podržavaju prijedlog Grenade, a dvije organizacije – Međunarodna organizacija civilne avijacije i UNESCO – odgovorile su da “nemaju komentara”.

Grenada je pokrenula novi niz pritisaka tokom 33. sjednice. Ovaj put Gejri je doveo grupu priznatih stručnjaka koji su 27. novembra 1978. svjedočili pred Posebnim političkim odborom. Osim Erika Gejrija, na saslušanjima su svoje mišljenje i zaključke donijeli J. Alen Hajnek, francuski istraživač NLO-a Žak Vele, te nuklearni fizičar Stenton Fridman. Svoj iskaz dao je i potporučnik američke vojske Laurens Koni, koji je govorio o svom incidentu kaka se NLO 18. novembra 1973. u Ohiu skoro sudario sa helikopterom. Na samom kraju pročitano je pismo podrške od astronauta Gordona Kupera, koji je u potpunosti podržavao osnivanje UN – ovog tijela za proučavanja NLO-a.

 

   Kraj političke idile

Ipak, sve je to bilo kratkog vijeka. Godine 1979., za vrijeme još jedne konferencije UN-a, na kojoj je bio prisutan Erik Gejri, u Grenadi se dogodio državni puč. Vlast u Grenadi preuzeo je novi premijer Mauris Bišop, vođa ljevičarskog pokreta “New Jewel Movement”. Ti su događaji stavili državu Grenadu u upitnu pravnu i međunarodnu poziciju. Zbog državnog puča Gejri je morao ostati u SAD-u , a nova vlada Grenade pokrenula je javnu kampanju s ciljem da ga diskreditira i prikaže kao osobu koja vjeruje u “crnu magiju” i “leteće tanjire”.

Politički pokret u Grenadi zaustavio je sve ozbiljne napore da se pitanje o NLO-fenomenu podigne na svjetski nivo. Rezolucija “33/424” nikada nije realizirana u praksi. Nakon državnog udara do današnjeg dana niti jedan državnik nije ponovno pokrenuo pitanje o NLO–ima pred Glavnom skupštinom UN–a.

U aprilu 1998. godine, na Šestom svjetskom NLO simpoziju u San Marinu, niz ufologa potpisao je dokument u kojem se traži od vlade San Marina da reaktivira rezoluciju “33/424”. Cilj je “pokrenuti otvorenu, međunarodnu i interdiscipliniranu studiju fenomena NLO”. Naravno, inicijativa nije donijela nikakve rezultate. Sve je ostalo u kontekstu formalnog pokušaja od strane sudionika “nekakve” konferencije o NLO-ima.

Izgleda da će za buduće aktiviranje rezolucije “33/424” ponovno biti potreban splet sretnih okolnosti. Te okolnosti sastavljene su od varijabli koje uključuju jednog premijera, njegovo poznavanje ufologije i njegovu upornost da to područje poveže sa politikom.

SAD nisu imale prigovor

Prema jednom dokumentu od 29. avgusta 1977. godine, kojeg je potpisao Irvin M. Pikus iz američkog državnog Odjela za okeane, međunarodnu okolinu i naučne poslove, SAD nisu imale prigovora na inicijativu Grenade. One su samo predložile da se već postojeći novac usmjeri za istraživanje projekata vezanih za UFO.

– SAD su u prošlosti već poduzimale detaljne studije (projekt “Plava knjiga”) na tu temu koje nisu dale rezultate. Informacije o našim studijama će biti i dalje dostupne javnosti, ali u budućnosti SAD nemaju interesa za sudjelovanje u novim  istraživanjima NLO-a.

Zanimljivo jer da je šezdesetih godina prošlog vijeka i mađarski pukovnik Kolman bio uključen u političke pritiske o postavljanju pitanja NLO-a u prvi plan. I on je tijesno sarađivao sa U Tantom. Na put su mu stali predstavnici SAD, koji su ga sedamdesetih godina prošlog vijeka diplomatskim pritiscima “najurili” iz UN-a. To je bilo i vrijeme hladnog rata Zapada i Istoka, te podozrivosti prema svemu što je dolazilo iz područja koje je pripadalo “Varšavskom paktu”.

(aura.ba)