Malo, gdje to ima kao u Bosni: KO SE NAPIJE VODE SA ČESME “KAKO SI TI”…

O vodi, najdragocjenijoj prirodnoj blagodeti, bez koje je nazamisliv život na planeti, književnik Nedžad Ibrišimović stihom kazuje: “Bosna, to je jedna dobra zemlja. / Kad plače klobućaju kiseljaci./ Sagni se i pij, niko se ne ljuti…“

Po izvorištima pitke vode naša zemlja spada u sami vrh svjetskih zemalja. Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini ima izvora više od cijele srednje Europe. O ovoj najdragocjenijoj prirodnoj blagodeti, bez koje je nazamisliv život na planeti, naš književnik Nedžad Ibrišimović stihom kazuje: “Bosna, to je jedna dobra zemlja. / Kad plače klobućaju kiseljaci./ Sagni se i pij, niko se ne ljuti…“

U zemljama koje oskudijevaju vodom rođene su generacije kojima je neshvatljivo da se može gasiti žeđ izravno na izvorima iz kojih voda svakodnevno otiče potocima i rijakama kao što su moćna vrela Bune, Bosne, Krušnice… Malo gdje u svijetu ima kao u našoj Bosni: Sagni se i pij do mile volje!

Dobre vode

Koliko su pitke i zdrave naše vode najbolje kazuju nazivi izvora: Zdravljak, Studenac, Bistrik… Najčešće nose naziv – Dobra voda! Neka naselja su po imenima izvora dobila imena kao što je slučaj sa selom Dobra Voda na obroncima Vučijaka na području Modriče. Nadaleko su poznate Dobre Vode nadomak zaseoka Zarudina – Kolun u općini Foča.

Ova izvorišta u šumovitim njedrima Grepka vezuje se i za poznato dovište i narodnu predaju o evlijama Šejh Muratu i njegovom sinu Šejh Salihu, koji su „kišnim dovama“ izmolili Svevišnjeg da se u ovom kraju poteku vrela dobre vode. Među izvorima je i onaj kojeg je narod nazvao „Očna voda“.

U ovom jugoistočnom dijelu naše domovine, uzvodno i nizvodno Drinom i njenim pritokama, nalazi se na stotine vrela planinske pitke vode, a najpoznatije su Bijele vode na području Prače i Bjeljevine kod Rudog. Uz pitkost mnoga izvorišta posjeduju ljekovita svojstva, od toga da pospješuje apetit,otklanja stomačne tegobe, reguliše pritisak i željezo u krvi, poboljšava vid…

Među takvim vodama koje pospješuju apetit je voda sa česme u Prači koja pozornost prolaznika plijeni natpisom „Kako si ti?“ Vjeruje se da ga je uklesao austrougarski inžinjer krajem pretprošlog vijeka praveći spomen vodu pored pruge Sarajevo – Višegrad. Inženjer nije znao naš jezik, a naišla je neka naša dobrostiva žena i nije mogla proći bez pozdrava te ga je upitala:

– Kako si ti?

On nije razumio, a kad su mu preveli njene riječi, zamislio se i uklesao ih u kamen.

Termalni izvori

Malo je novinskog prostora da bi nabrojali sva značajna izvorišta pitke, mineralne i termalne vode na području naše domovine od Drine do Une, od Jadrana do Save. Po ljekovitom svojstvu šezdesetih godina posebno je bio poznat “eliksir mladosti”, “Muška voda” kod Kladnja, a kada je riječ o termalnim banjama u svijetu poznati su: Reumal iz Fojnice, Akvaterm iz Olova, Banja Vrućica kod Teslića, Banja Ilidža (Sarajevo), Banja Ilidža (Gradačac), Višegradska banja, termalni izvori kod Banja Luke, srebrenički Crni Guber…

Samo nadomak Srebrenice ima 48 izvora prirodne mineralne željezno-arsenske vode, različite jačine i hemijskog sastava. Ljekovitost Crnog Gubera upoređjuju sa najčuvenijim mineralnim vodama Evrope. Mali Guber, čija voda povoljno i blagotvorno djeluje na razne kožne bolesti, poznat je po tri izvora čija imena kazuju njihovu djelotvornost: “Očna Voda”, “Sinusna Voda”,“Voda Ljepotica” (omiljena među pripadnicama ljepšeg pola, jer umivanje ovom vodom rezultira ljepšim i zdravijim tenom).

 

U BiH ima preko 300 izvorišta mineralne vode različitog sastava i kvalitete. Među najglasovitijim su izvorišta u Kiseljaku, Oraš Planju i Crnom Vrhu kod Tešnja, te izvorišta oko Tuzle, Žepča, Živinica, Ilijaša, Donjeg Vakufa i drugih mjesta.

U bh. mineralnim vodama čest je kalcijum kao važan makroelement koji obezbJeđuje normalno funkcioniranje organizma. Zajedno sa fosforom kalcijum čini osnovu koštanog tkiva, aktivira djelovanje najvažnijih enzima, učestvuje u održavanju jonske ravnoteže u organizmu, neophodan je za normalan rad nervnog sistema i kontrakciju mišića, faktor je koagulacije krvi.

Ljekovita svojstva uglavnom odnose se kod bolesti metabolizma, bolesti jetre, žuči i žučnih vodova, bolesti probavnih sistema, te bolesti bubrega i mokraćnih kanala. (aura.ba/M. Smajlović)