Malim psihološkim trikovima izbacite negativnost iz života i postanite zadovoljni sobom

Da li osjećate da vas u posljednje vrijeme sve one svakodnevne negativne stvari previše dotiču i da zbog njih često zaboravljate na lijepe stvari i sitnice koje bi mogle da vas usreće? Da li vas svakodnevni problemi opterećuju previše da biste mogli da se opustite i uživate? Ukoliko je vaš odgovor „da” – ovo su neki od savjeta koji mogu da vam otkriju tajne prečice do sretnijeg života.

1. Preuzmite odgovornost za svoje postupke

Samo ukoliko se osjećate odgovornim za ono što ste uradili, uvešćete osjećanje reda i kontrole u svoj život. Ne krivite zle sile univerzuma za loše stvari koje vam se događaju, nego razmislite šta vi možda ne radite najbolje i šta biste kod sebe mogli da poboljšate.

2. Opustite se i ne žurite

U sve ubrzanijem tempu modernog života, svi se žalimo na hroničan nedostatak vremena, ali to nije u potpunosti tačno. Prava istina se krije u organizaciji i rasporedu prioriteta. Razmislite o tome koju aktivnost možete skratiti za sat ili dva ili potpuno da izbacite bez mnogo posljedica. To vrijeme posvetite crtanju, šivenju, jogi, trčanju, filmovima, druženju…

Najvažnije je da naučite kako da odvojite malo vremena koje ćete posvetiti samo sebi, čak i ako to podrazumijeva odricanje od nekih drugih stvari. Ipak, ukoliko vas novi hobi ispunjava zadovoljstvom, bićete mnogo opušteniji i zadovoljniji sobom, a samim tim i bolji i efikasniji u drugim oblastima.

3. Skratite listu želja

Da li spadate u one koji kao da stalno za sobom nose listu želja dugu oko kilometar – nova kola, novi tepih u dnevnoj sobi, nova kuhinja, novi motor… Takve želje samo čine da smo pod stresom i čine nas nezadovoljnim kada pomislimo da ih još nismo ispunili. Budite zadovoljni onim što imate. Zapravo je važno da postavite dobro promišljene i realne ciljeve. Čežnja za materijalnim je poput snežne lopte koju puštamo da se valja niz brdo – samo će rasti. Naravno, sjajno je imati snove, ali prihvatite da će neki ostati neostvareni.

4. Utišajte svoj unutrašnji negativni glas

Naučite da budete najmanje moguće kritični prema sebi i svojim postupcima, počnite da cijenite stvari koje radite dobro, čak i ako su u pitanju sitnice. Ponekad bi jednostavno trebalo da prestanete da primjećujete sumnje koje vas izjedaju iznutra i da imate stopostotno povjerenje u sebe. Vodite se realnim zahtjevima i očekivanjima i ne pokušavajte da dostignete svoj cilj po svaku cijenu – ukoliko vas to suviše iscrpljuje i čini nesretnim.

5. Nemojte se nervirati zbog sitnica

Svakodnevni bijes zbog sporednih stvari je izvor negativnosti i nezadovoljstva, poput crnih rupa koje usisavaju energiju i sreću. Upravo zato treba sebe da istrenirate da oprostite, umjesto da se opterećujete nebitnim stvarima.

6. Uvijek pronađite razlog za sreću

Neka male stvari uljepšaju vaš dan – budite sretni zbog malih stvari koje najčešće prihvatate zdravo za gotovo. Naučite da cijenite izlazak sunca, talasanje trave na proljećnom povjetarcu, tople ljetnje kiše, prijateljski nastrojene ljude… Budite od onih ljudi koji oko sebe šire pozitivnu energiju i uljepšavaju drugima dan prijatnim osmijehom.

7. Da li ste spremni za promjene?

Rutina i navika dovode do hroničnog umora i nezadovoljstva koji se mogu otkloniti malim promjenama. Ne morate se seliti u drugi dio države da biste kompletno promijenili stil života. I detalji mogu začiniti vaš svakodnevni život i otkloniti pomenute emocije.

Možete, recimo, preurediti namještaj u dnevnoj sobi u kišno subotnje popodne ili preuredite policu za knjige. Za one kreativnije – prekrečite dnevnu sobu u neku živu boju koja vam se dopada; terapija bojama će vam prijati, a žive boje daće vam energiju i unijeti više zadovoljstva u vaš dom.

(besnopile.rs)