MALI TRIKOVI: Kako istjerati moljce iz ormara?

Moljci u kući mogu biti prava naprast. Znakove da su tu videćete po rupama na tepihu, kaputima, odjeći… Donosimo vam najefektivnije metode uklanjanja moljaca iz kuće.

Ovaj sivi leptir odlaže jaja iz kojih se izležu larve. Ove sićušne gusenice bukvalno proždiru brašno, žitarice, sušeno voće. Mogu se naći i u suvom bilju (stari čajevi), a kada dođu do garderobe, moljci je bukvalno uništavaju. Evo kako se možete riješiti moljaca:

Očistite ormar

Ključno je protjerati ove napasnike iz doma i naći im stanište. Zbog toga pretresite ormar i izvucite vunene džempere i provjerite da li se u njima nalazi gnijezdo ovih insekata.

Potrebno je prebrisati ormare sa krpom skvašenom u rastvoru sapuna. Sve stvari izvaditi iz ormara, prebrisati ormare, a stvari istresti na prozoru. Krzneni kaput, zimsku jaknu i džempere od vune, obavezno izložite jakim sunčevim zracima.

Garderobu uvijek dobro operite, pa osušite i tek onda složite i vratite u ormar. Moljci će po nekad da uđu u vaš oramr preko već nošenih, pa vraćenih stvari.

Ako u ormar odlažete jakne i kapute, obavezno ih prvo umotajte u foliju pa ih vratite u garderober.

Očistite kuhinju

Ako u kuhinji primetite sićušne leptiriće, a u pahuljicama i žitaricama crve, čestitamo – dobili ste moljce! Uklanjanje moljaca iz kuhinje nije teško. Samo treba da izdvojite sve žitarice, suve pečurke, brašno, čajeve, sušeno voće, začine i provjerite da li su ih napali moljci…

Kuhinjske ormare prebrišite krpom skvašenom u sirćetu, pa ih temeljno osušite i provetrite. A začinsko bilje, žitarice i pečurke, čuvajte u frižideru.

Žitarice možete dobro poklopiti pa pored njih na policu staviti čen bijelog luka.

Pripremite rastvor od : pola litra vode, 1 male kašičice rakije, 2 kašike ulja čajevca. Obrišite ormare ovim rastvorom iznutra i spolja.

Zatim, radi sigurnosti na unutrašnju stranu ormara možete da stavite klopku za moljce.

Šta sve uništava moljce?

Naftalin:

Ranije su ljudi stvari natapali u naftalin kako bi uništili moljce. Preporuka je da se tablete naftalina stave u džepove kaputa i krznenih jakni.

Kora od pomorandže

Koru od citrusa stavite u kuhinjske ormare, a moljci će pobjeći glavom bez obzira.

Lavanda

Prednost je dobar miris i sigurnost za respiratorni sistem. Lavanda se može staviti u vazu u kuću. Takođe se stavlja u kesu sa rupama i odlaže se u ormare.

Geranijum

Moljac ne podnosi miris geranijuma. Suhi cvijet ili list odložite u ormar i ne boj te se ovih štetočina.

Sapun

Koristite sapun jakog mirisa. Otvorite pakovanje pa ostavite u ormar.

Esencijalna ulja

Jak miris aromatičnih ulja otjeraće moljce iz vaše kuće.

Sirće i bijeli luk

Vinsko sirće i bijeli luk imaju jak miris koji tjera moljce iz kuhinje. Na police unutar kuhinjskih ormara stavite bijeli luk, a po nekad ih prebrišite rastvorom od sirćeta.

Kao što vidite, moljce nije teško istjerati iz kuće. Sve što treba da uradite je da u ormar stavite biljke jakih mirisa. Moljci ne podnose jake mirise i od njih uvijek bježe.