Male tajne velikih ljubavi

U zdravim vezama partneri ne čekaju posebnu priliku kako bi pokazali svoju zahvalnost, ljubav i naklonost, već iskreno uživaju radeći lijepe stvari jedno za drugo bez nekog posebnog razloga.

Ovo su neke od stvari koje redovno rade jedni za druge:

Aktivno komuniciraju

Šta to tačno znači? Naime, ljudi koji su u sretnim i uspješnim vezama zaista čuju šta im njihovi partneri govore. Čuju šta žele, šta ih tišti, ali čuju i one naizgled nebitne stvari koje im druga strana priča. Osim toga, znaju da bez ustručavanja mogu da pozovu svog partnera u bilo koje doba dana i noći.

“Pozivi poput: ‘Upravo sam stigla’ ili ‘Da li ti treba nešto iz radnje’? Poruke poput: ‘Baš razmišljam o tebi’ ili ‘Dogodilo mi se nešto presmiješno’ imaju uvijek isti rezultat: Osjećaj povezanosti, osjećaj da ste ključan dio nečijeg života”, objašnjava bračna i porodična terapeutkinja Vinifred M. Reli.

Daju komplimente

“To ne mora da bude ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svijetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao ‘izvrsna večera’ ima veliki značaj na odnos”, objasnila je Samanta Rodman, psiholog i stručnjak za veze.

Ne skrivaju emocije

“Kada jedan od partnera osjeća da treba da ‘izvlači’ misli i emocije od drugog, takav odnos može da bude veoma otuđen”, smatra Samanta Rodman, prema kojoj je upravo otvoren razgovor o sopstvenim emocijama i mislima ključan za srećnu vezu.

Ne zaboravljaju “volim te”

“Sretni parovi to čine bez razmišljanja, bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopšte ne očekuje. U mnogim odnosima ‘volim te’ dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi slijedi. Prečesto čujem izgovor, ‘ne želim da te riječi previše koristim’. U sretnim odnosima, oba partnera iniciraju to govoreći i zaista to misle kad izgovore”, objasnio je Kurt Smit, bračni terapeut.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!