Mala, ali nezgodna povreda: ZAŠTO TOLIKO BOLI KADA SE POSIJEČEMO NA PAPIR?

Iako djeluje nježno i bezazleno, na papir ne samo da možete da se posiječete, nego te posjekotine bole više nego što biste očekivali i zarastaju danima.
Ako ste se nekad pitali kako je moguće da te sitne ranice toliko bole, evo odgovora.

Jedan od razloga za to je činjenica da papirom obično posiječemo prst. U našim prstima se, objašnjavaju naučnici, nalazi najviše nervnih završetaka, pa je osjećaj bola intenzivniji bez obzira na to što je riječ o maloj povredi.

“Nervne završetke imamo po čitavom tijelu, ali na onim dijelovima tijela koji prave fine pokrete i osjetljivi su, kao što su recimo usne ili jagodice prstiju, ima ih više”, kaže dr Hejli Goldbah za “Dejli mejl”.

Još jedan razlog za bol je i to što papirom obično posiječemo šaku, a šake koristimo svo vrijeme što znači da se ova sitna posjekotina stalno ponovo “otvara”.

I, treći razlog je papir. Iako djeluje sasvim glatko, kad biste ivicu papira pogledali pod mikroskopom, vidjeli biste da je nazubljena, kao testerica, tako da ni posjekotina nije “čista” već nepravilna.

Uz to, mikroskopski tragovi materijala od kojeg je napravljen papir mogu da završe u ranici, podstičući zapaljenski proces. Zbog toga je važno da posjekotinu operete koristeći mlaku vodu i malo sapuna.