MAKEDONSKA ROMANSA: KAKO SU SE ZAVOLJELI MAKEDONSKI POLICAJAC BOBI I IRAČKA IZBJEGLICA NOORA?

Nora i Bobi vjenčali su se 13. jula prošle godine, na njen rođendan, u Kumanovu, pred 120 zvanica ‘svih vjera’, među kojima su bile i njene kolege iz Crvenog krsta.

Dvadesetogodišnja Nora Arkavazi iz provincije Dijala, u istočnom Iraku i 35 – godišnji Bobi Dodevski, makedonski graničar danas su sretni supružnici i očekuju bebu. Sreli su se u aprilu prošle godine, na grčko – srbijanskoj granici, a vjenčali u julu prošle godine.

Nora je tada bila vidno iscrpljena i teško bolesna, sa grupom iračkih izbjeglica željela je ići dalje prema Srbiji i Evropi.

Kako je objavio AFP, sudbina ih je spojila u vrijeme kada su balkanske zemlje počele zatvarati svoje granice migrantima, sudbina onih koji su tada prolazili kroz Makedoniju bila je totalno neizvjesna. Pored zatvorenih granica, barijere su bili i jezici.

Jedan od rijetkih makedonskih policajaca koji je govorio engleski jezik bio je Bobi. On se pobrinuo da Nora i njena bolesna majka dobiju medicinsku pomoć i pokrivače.

– Rekao mi je da ne brinem i da će sve biti dobro u mom životu – prisjeća se Nora s osmjehom na licu trenutka kada Bobi nije mogao prestati gledati u nju.

Bobi, koji se razveo dva puta, kaže da je znao da je pronašao nekog posebnog.

– Kada sam prvi put ugledao Nooru vidio sam nešto dobro u njenim očima – navodi.

Njih dvoje su narednih dana provodili puno vremena zajedno, a on je vodio nju i njenu majku u lokalne trgovine da kupe hranu i odjeću.

Noora, koja govori šest jezika i koja je počela pomagati u lokalnom Crvenom krstu, kaže da joj se svidjelo to kako se visoki makedonski policajac igra sa djecom migranata, za razliku od njegovih ‘ozbiljnih kolega’.

Jedne večeri u aprilu, Bobi je pozvao Nooru u restoran na večeru. Bio je iznimno nervozan, tresao se i pio puno vode, prisjeća se Noora, a onda ju je iznenada zaprosio.

– Rekla sam mu ‘Ne, mora da se šališ…’, ali je on jedno 10 puta ponovio: ‘Hoćeš li se udati za mene?’ – ispričala je Nora novinarima.

Nora mu je konačno rekla ‘da’, ali je bila zabrinuta kako će njeni roditelji reagirati na to što se udaje za čovjeka koji nije musliman.

Rekla im je: ‘Odabrala sam dobrog čovjeka za mene i udat ću se za njega. Ne želim se udati za drugoga. Bili su jako nervozni i ljuti – priča Nora koja nevoljko priča o svojoj obitelji, osim što navodi da su dobro i da žive na sigurnom, u Njemačkoj.

Noora i Bobi vjenčali su se 13. jula prošle godine, na njezin rođendan, u Kumanovu, pred 120 uzvanika ‘svih vjera’, među kojima su bile i njene kolege iz Crvenog krsta.

Noora i Bobi žive sada s troje Bobijeve djece iz ranijih brakova, a Noora očekuje njihovo prvo zajedničko dijete.

Bobi se nada da će njihova romantična priča ohrabriti druge mlade ljude da prebrode barijere i budu s onima koje vole.

– Noora i ja želimo poručiti ljudima da vjeruju u sebe i da vjeruju u ljubav – i u sudbinu.