Sastojci:
2,5 dl mlijeko toplo
1 kašika mast ili ulje
20 gr kvasca
1 kašika šećera
1 jaje
500 gr brašno
Nadjev:
250 gr mljevenog maka
100 gr šećera
2 kašike džem (ja stavila od šipuruka)
1 vanilin šećer
oko 1,5 dl mlijeka vrelog
Premazivanje:
1kašika mlijeka
1/2 kašicica ulja
Pripreme:
Kvasac razmutiti u toplo mlijeko sa kašičicom šećera i brašna.
Ostaviti malo da odstoji oko 10 minuta.
U gotov kvasac dodati jaje, mast, šećer i brašno pa umesiti glatko tijesto i ostaviti da se odmara 30 minuta. Brašno dodavati po potrebi.
Priprema nadjeva:
Izmiješati mak i šećer, vanil šećer i preliti vrelim mlijekom, pa ostavite da se malo prohladi pa dodati džem.
Gotovo tijesto podijeliti na dva dijela pa oblikovati dva pravaugonika i premazati nadjevom i uviti pa staviti u pleh obložen pek papirom.
Ostavite još 10 minuta da odmara. Premazati premazom pa peći na 200 stepeni oko 30 minuta.Prijatno!!!
/Tanja Đorđević/aura.ba/