Majstorije 52-godišnjeg drvorezbara Omera Beše iz Kruščice kod Viteza: U zatvoru naučio drvetu “vraćati dušu”

Uvjerio sam se kako i drvo ima dušu, a ona se ukaže dok ga oblikujem, a najbolje se oblikuju i rezbare suhi lisičari, trešnja, kruška, javor, jasen, orah – kaže ovaj drvorezbar

U selu Kruščica kod Viteza živi 52-godišnji drvorezbar Omer Bešo za koga vele da mu nema premca nadleko. Za osam godina, koliko se intezivno bavi drvorezbarstvom, ovaj demobilisani borac bez posla, uradio je toliko predmeta, kako u šali reče, da bi mu pozavidjela i neka veća drvorezbarska firma.

– Ja to ne brojim, nemam vremena, važno je da proizvodi iz moje radionice frcaju kao štruce iz pekare – veli uz osmijeh.

Zavolio zanat

Omer nije mogao ni sanjati da će se jednog dana baviti ovim zanatom. Znao bi napraviti poneku poljoprivrednu alatku, “išlo mu je od ruke” da napravi kosilicu, grablje, oklagiju, merdevine, ali nije ni pomišljao da će nekada dlijetom “šarati” po drvetu. Priča:

– Eto, ja sam na izdržavanju zatvorske kazne, koja je trajala 32 mjeseca, naučio ovaj zanat. Helem, od 2008. godine do danas ne poturam drvo iz ruku. Izrađujem i rezbarim sehare, peškune, stolove, stolice, levhe i sve ono što se, kako kažu, može zamisliti. Sve bih vam znao kazati samo ne znam brojku urađenih predmeta, ima ih svugdje, od Viteza do Sarajeva, krase domove i ustanove.

 Slike iz glave

Kada ima posla, Omer zna osvanuti u svojoj radionici.

– Mora se raditi. Ovo je jedini izvor mojih prihoda, pa bilo šta da uradim i prodam, za uhar je svaka para. Uvjerio sam se kako i drvo ima dušu. Ona se ukaže dok drvo oblikujem, a najbolje se oblikuju i rezbare suhi lisičari, trešnja, kruška, javor, jasen, orah…

Omerove glavne alatke za rad su: dlijeta, čekići, blanje, pile, turpije, lijepila, šmirgl papir, ovisno koji proizvod izrađuje i rezbari.

– Sve što uradim je iz moje glave, pa i slike koje rezbarim, kao što su: jeleni, grane, listovi – veli drvorezbar i s ponosom pokazuje svoje unikatne rukotvorine, među kojima su i vjerski objekti, bunari, ljuljaške, ramovi za slike i raznoliki minijaturni suveniri.

/arhiv Aure/