Majmunski kolač: Najukusniji kuglof na svijetu!

Vazdušan, mekan, ukus koji ne smijete da propustite. Poklanjamo vam recept

Sastojci: 250 ml mlijeka, 5 g suhog kvasca, 1 jaje, 1 žumance, 240 g margarina ili maslaca, 270 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 10 g cimeta, 600 g brašna.

Priprema: U 250 ml mlakog mlijeka sipati kašičicu šećera i suhi kvasac, promiješati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Za to vrijeme u činiju staviti cijelo jaje i jedno žumance, dodati 120 g omekšalog margarina (maslaca) i 70 g šećera.

Kada je kvasac nadošao, dodati u jaja i sve dobro mikserom izmiksati. Dodavati kašikom po malo brašno (do količine od 500 g) i miješati lopaticom za tijesto. Kada je tijesto ujednačeno, ostaviti mikser i nastaviti miješenje rukom uz dodavanje još 50-100 g brašna. Tijesto treba da bude elastično. Ostaviti tijesto na toplom jedan sat da odstoji.

Promiješati 200 g šećera, kesicu vanilin šećera i dvije kašičice cimeta u posebnoj posudi. 120 g margarina (maslaca) istopiti u šerpi. Tijesto posuti sa još malo brašna i kratko premijesiti.

Otkidati male komadiće i praviti kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljati u istopljeni margarin pa u smjesu šećera i cimeta i ređati u kuglof (prethodno premazan margarinom). Svo tijesto izraditi u kuglice i ponavljajući postupak, ispuniti kuglof do kraja. Prekriti krpom kuglof i ostaviti da odstoji na toplom još sat vremena.

Peći u rerni na 180 stepeni 25 minuta. Ostaviti da se prohladi i prevrnuti kuglof na tacnu. Posuti šećerom u prahu. Jede se rukama, otkidajući kuglicu po kuglicu. Kao preliv može se ušpinovati 100 g šećera i 400 g malina, da se dobije gusta masa. Prelivati preko otkinutih kuglica.

Komentari

komentara