Majčina dušica rješava probleme s kožom

Majčina dušica postiže daleko bolje rezultate u borbi protiv akni od raznih medicinskih krema koje se mogu naći u prodaji, tvrde istraživači Metropoliten univerziteta u Lidsu.

Jeste li znali da je majčina dušica pripremljena u čaju odličan prirodni lijek za ublažavanje plućnih bolesti. S druge strane eterično ulje ove biljke efikasno umiruje nervnu napetost i razdražljivost. Biljka je u narodu poznata kao divlji bosiljak ili tamjanika, od davnina su poznata njena blagotvorna ljekovita svojstva.

Ova biljka djeluje antibakterijski, adstrigentno, antiseptično, antispazmodično. Osim toga dobar je diuretik, digestiv, prirodni antibiotik i sedativ. Važnu ulogu osim u zdravlju, menta ima i u službi ljepote.

  Čaj za eliminisanje lošeg zadaha

Skuhajte 100 ml čaja od majčine dušice, pa ga ostavite da odstoji. Za to vrijeme, ostavite 100 ml soka od maline da proključa, pa ga pomiješajte sa skuhanim čajem. U tečnost sipajte i 2 kapi ulja od mente. Grgoljati poslije svakog jela.

 Melem protiv bubuljica

Staklenu flašu ili teglu napunite cvjetovima majčine dušice, pa ih prelijte sa oko 100 ml rakije. Ostavite smjesu nek odstoji na tamnom i suhom mjestu najmanje nedjelju, a najviše mjesec dana, uz svakodnevno miješanje. Po isteku ovog vremena, mješavinu procijedite, pa jednom do tri puta dnevno nanosite jednu kap melema na kritično mjesto.

  Kupka za lijepe i mirisne noge

Ovo je recept za suzbijanje prekomjernog znoja i bakterija. Skuhajte 100 g majčine dušice u litri vode, pa ostavite neka se malo prohladi. Tečnost sipajte u lavor i potopite noge. Nakon toga, stopala prosušite i pospite puderom.

 Tinktura za uklanjanje akni

Pričekajte da majčina dušica procvjeta. Potrebna vam je šaka, dvije grančica sa cvjetovima majčine dušice i domaća rakija od žita ili od voća, jačine 38-40%. Uberite i operite grančice mente, te njima napunite staklenku. Prelijte sadržaj staklenke rakijom, sve dobro protresite, dobro zatvorite i ostavite da 14 dana stoji na suncu ili pored nekog drugog izvora topline. Nakon toga tekućinu procijedite i ovako dobivenom tinkturom čistite akne.