Majčina dušica: Lijek za bolesne, zaštita za zdrave

 Ljekovita biljka južne Europe proširila se i na obronke Alpa. Elegantna i bogata patuljčica voli siromašno, suho, pjeskovito ili kamenito tlo s malo vlage i puno sunca, a obiluje sastojcima koji čeliče ljudsko zdravlje.

Poznavali su je stari Egipćani, cijenili je antički Grci, a prvi poznati opis dao joj je Plinije Stariji izvijestivši da je serpyllum – majčina dušica bila sadržana u terijaku, univerzalnom lijeku u obliku kaše za unutarnju upotrebu, a izrađivan od velikog broja sastojaka primjenjivao se kako u antici tako i u srednjem vijeku.

Terijak se inače pripisuje sirijskom kralju Antiohu III Velikom koji je vladao oko 200. godine prije Hrista. Sveta Hildegarda također je cijenila majčinu dušicu, a veliki vladar srednjovjekovne Franačke, Karlo Veliki uredbom je naredio uzgoj majčine dušice. Zanimljivo je da su stari Rimljani majčinu dušicu stavljali u svoje zalihe žita i time ga čuvali od kvarenja. Još od antičkog doba majčina dušica se  smatrala kao antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe, a njena primjena je uvrštena u svakodnevnu priručnu narodnu apoteku te je upravo zato slovila kao antibiotik za sirotinju. U vrijeme kuge koristili su je pri liječenju oboljelih i kao zaštitu za zdrave.

 Lijek ugodnog mirisa

Patuljasti grm majčine dušice naraste do 50 cm uvis, odrvenjelih je i vrlo razgranatih stabljika. Listovi su duguljasto-okruglasti, na donjoj strani bijeli, na gornjoj glatki, a na rubovima zavijeni. Cvjeta od aprila do septembra predivnim malim plavo-ljubičastim do svijetlocrvenim cvjetovima koji stoje u grozdovima.  Majčina dušica ima ugodan miris, a okus joj je vrlo pikantan, blago gorak i pomalo podsjeća na dim, kamfor i klinčić.

Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvjetovima, a obiluju željezom, kalcijem, eteričnim uljem i ostalim ljekovitim sastojcima. Sadržaj eteričnog ulja ovisi o porijeklu, klimi, vremenu branja i vrsti skladištenja biljke. Njemačka majčina dušica  sadrži oko 3,5% eteričnog ulja dok ga ona francuska, posebice poznata provansalska, ima gotovo dvostruko više. Glavne komponente eteričnog ulja su timol i karvakrol.

 Pomaže i kod alkoholizma

Danas se ova biljka za potrebe tržišta najviše uzgaja u južnoj i istočnoj Europi, sjevernoj Africi i SAD-u. Upotrebljava se u obliku čaja, sirupa, meda, eteričnog ulja, ali i kao začin u kuhinji. Jelima s mesom, posebno zečetini, janjetini, divljači i peradi daje dodatnu notu okusa. Paštete, kobasice i jetrena jela s majčinom dušicom dobivaju dodatnu notu za nepce, ali nisu ni vegetarijanci zakinuti jer savršeno se slaže s gljivama, krompirom, tikvicama, patlidžanom, rajčicom i ostalim povrćem, a vole je i mahunarke, pogotovo grah. Umiješati se može i u hljeb, ali i sir te začiniti i ribu. Važno je napomenuti da sušena majčina dušica začinjava bitno jače nego ona svježa, a ima svojstvo poticanja probave, posebno masnih jela te ubija mikroorganizme.

Majčina dušica pozitivno djeluje na razna oboljenja. Pomaže kod neuroza, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod liječenja alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do povraćanja, a osoba koja uživa u alkoholu gubi svaku želju za daljnjim ispijanjem istog. Koristi se i kod seksualnih smetnji jer stimulira spolne funkcije.

Višestruk učinak

Čaj ili sirup od majčine dušice djeluju pozitivno kod astme, bronhitisa i tuberkuloze. Njihov učinak u tim je slučajevima višestruk jer olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i sprječava daljnje širenje upale. Majčina dušica reguliše i potiče menstruaciju, a koristi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

Pripravci od majčine dušice čeliče organizam i pomažu kod brojnih, već prije, spomenutih boljki, ali treba voditi i brigu jer ova biljka ne preporučuje se osobama slabog želuca i onima koji imaju probleme s radom jetre. Med majčine dušice, vrlo rijedak na tržištu, gotov je lijek iz prirode dok se za one druge moramo sami potruditi.

 RECEPTI

Čaj od majčine dušice spravit ćemo tako da 1  čajnu kašičicu biljke prelijemo s 2 dl vruće vode, pokrijemo i ostavimo da odstoji 10 do 15 minuta. Čaj se pije tri puta dnevno za maksimalni učinak, a  za dodatni okus možete mu dodati kašiku meda i sok pola limuna. Čaj pomaže i oboljelima od epilepsije. Takvi moraju piti čaj svakodnevno po dvije šoljice. Terapija traje cijelu godinu u intervalima od tri sedmice s desetodnevnim prekidom.

Za ispiranje usne šupljine preko noći u 1 dl vode namočite 2 kašičice majčine dušice. Ujutro procijedite, a tekućinu koristite za ispiranje grla ili za ispiranje kožnih nečistoća na licu.

Kod liječenja alkoholizma punu šaku majčine dušice prelijemo s litrom vrele vode, pokrijemo i ostavimo da stoji dvije minute. S čajem napunimo termos-bocu iz koje alkoholičaru dajemo svakih četvrt sata po jednu veliku kašiku. Javlja se mučnina, povraćanje, jak proljev i mokrenje, znojenje, i usto velik apetit i osjećaj žeđi. U recidivima, koji su u početku neizbježni, a kasnije sve rjeđi, terapiju ponavljamo.