MAJČINA DUŠICA KAO LIJEK ZA REUMU: NAPRAVITE TINKTURU I UTRLJAJTE JE NA BOLNO MJESTO

Onima koji pate od čestih upala bronhija, sekreta u plućima, imaju slabu probavu i neredovnu stolicu, ili imaju reumatske bolove travari savjetuju majčinu dušicu. Ova majska biljka koristi se i u slučaju poremećaja rada bubrega i bešike.

Majčina dušica preporučuje se i kod grčeva u želucu i u materici, kao i kod menstrualnih bolova. Za tu namenu osušene cvjetove i stabljike trebalo bi zagrijati u šerpi na šporetu pa staviti u pamučnu jastučnici i mlako priviti na stomak. Ova obloga može da pomogne i u slučaju oteklina i nagnječenja.

Čaj se priprema tako što se kašičica majčine dušice prelije šoljom ključale vode. Poslije pola minuta čaj se procijedi i pije što topliji u malim gutljajima. Tokom dana dovoljne su dvije šolje ovog čaja.

U narodu se vjeruje da su mnogoj nervoznoj i nemirnoj djeci kupke od majčine dušice vratile zdrav san. Isto važi i za odrasle koji pate od nervoze i depresije.

Kod reumatizma najbolje pomaže tinnktura od majčine dušice. Napunite litarsku flašu cvjetovima i prelijte rakijom, jačine od 40 gradi i ostavite na suncu 14 dana. Po potrebi utrljavajte na bolna mjesta.

Za umirenje upaljenih bronhija i iskašljavanje napravite sirup. Cvjetove i stabljike majčine dušice mokrim rukama stavite u teglu. Ređajte dobro nabijene slojeve biljke i kristal šećera dok ne napunite teglu. Ostavite da stoji na suncu 21 dan. Pri cijeđenju šećerom natopljenih cvjetova i stabljika mora da se doda malo vode. Dobijeni sirup se zatim kuha na blagoj vatri dok iz njega ne ispari voda.