Majčina dušica: Biljka od koje se ništa ne baca

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Samo dvije kašičice majčine dušice zadovoljava čak 20 posto dnevnih potreba organizma za željezom, a odličan je izvor i mangana, minerala koji poboljšava funkcioniranje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, te potpomaže formiranje hrskavice.

Potrebno joj je mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo topline. Bere se preko cijelog leta, po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 sati prijepodne do popodnevnih sati, jer je u to vrijeme najmirisnija.

Ne čupa se, već se cijela biljka siječe odgovarajućim škarama. Suši se u tankom sloju, na toplom mjestu i na propuhu, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomjernije osuši.

Čaj od majčine dušice ima antiseptično djelovanje, učinkovit je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se s uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece. Pošto je vrlo ukusan i lijepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista.

Čajna mješavina
U jednakim dijelovima pomiješana s bokvicom, majčina dušica je dokazan lijek protiv oboljenja dišnih puteva – posebno protiv prekomjerne sluzi u bronhijima i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja.

Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Konzumira se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba se piti svakih sat vremena.

Jastuk kao oblog
Majčina dušica, kamilica i hajdučka trava – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao oblog kod različitih bolova (u stomaku, zglobovima…).

Za ispiranje usta
Ako je vaše dijete malo veće pa zna grgljati, ovaj rastvor će poslužiti za dezinfekciju usne šupljine, a također ublažava upalu grla, jača zubno meso i osvježava dah. Pored toga, pomaže u čišćenju kože.

Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tijekom noći. Ujutro procijediti i grgljati, ili ispirati bolna mjesta tijekom dana. Isti postupak mogu sprovoditi i odrasli.

Kupka
U kadu s toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata prije spavanja.

Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!

Priprema čaja od majčine dušice
Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenoj posudi oni ispare pa takav čaj nema ljekovita svojstva, zato ga kuhajte poklopljenog.

Također ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra vrele  vode, poklopite, i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šoljice čaja na dan. Bit će dobro i za vas ako mu se pridružite!