Majčina dušica, bagrem i breza: Pčelama hrana, lijek za čovjeka

Ako imate problema sa nemirnim živcima ili neredovnom mjesečnicom, majčina dušica će vam biti od pomoći. No, ako se pak borite sa glavoboljama ili grčevima u želucu, cvijet bagrema će postati vaš najbolji prijatelj. A, list breze ćete pretočiti u čaj ako muku mučite sa reumom, žuči ili bubrezima…

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum): “Sirotinjski antibiotik”

Majčina dušica je trajna, oko 30 cm visoka, grmolika biljka. Naziva se još babja dušica, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, itd. Odlična je kao paša za pčele, ali i kao začin u mediteranskoj kuhinji, te kao prirodni lijek za razne bolesti. Od naročito velike je pomoći u periodima kada vladaju prehlade i gripe, pa se zato naziva i “sirotinjski antibiotik”.

Raste po suhim i sunčanim mjestima, na livadama, pašnjacima i na kamenjarima. Obično se pojavljuje u većim skupinama. Cvate čitavo ljeto, i u vrijeme cvatnje ima posebno ugodan aromatičan miris i okus. No, brati se može već sad, u maju, pa sve do septembra. Sabire se čitava biljka (osim korjena), no ljekoviti su samo list i cvijet. Ne smije se čupati.

Majčina dušica je od davnina omiljeni lijek u narodnoj medicini. Osim protiv prehlade i gripe, upotrebljava se i kao lijek za probavne organe. Smiruje kašalj, ali i živce. Dobro je sredstvo za dezinfekciju. Pomaže kod neredovne mjesečnice i kod smetnji u bubrezima i mjehuru. Možemo je upotrebljavati i za masažu kod reume i gihta. Kod glavobolje šaku majčine dušice stavimo pod kapu ili šešir.

Bagrem (lat. Robinia pseudoacacia): Zamjena za kafu i grah

Bagrem je listopadno drvo, nerijetko visine 20 (i više!) metara. Poznato je i pod imenima kao što su akacija, bagra, bijela bagrena, bijelo drvo, gospodinov trn, kraljevo drvo, itd. Bagrem je porijeklom iz Kanade. U Evropu je stigao početkom 17. stoljeća. Ljekovita je i veoma medonosna biljka. Cvjeta upravo u mjesecu maju. U liječenju se upotrebljava uglavnom cvijet, rjeđe list.

Mirišljivi cvjetovi bagrema rastu u grozdovima. Izlučuju mnogo nektara, posjeduju velike količine ljekovitih sastojaka, ali su našli primjenu i u kuhinji. Naime, poznat je specijalilet “prženih mladih cvjetova bagrema”, prethodno uvaljanih u tijesto za palačinke. Bagrem ima i koristan plod; plosnatu, dugu mahunu, sa 4 – 10 sjemenki.

Narodna medicina preporučuje čaj od osušenih cvjetova bagrema kod prehlade, kašlja, glavobolje i grčeva u želucu. U svježim mahunama i u sjemenkama bagrema ima mnogo bjelančevina, ugljikohidrata i masnoće. Mahune se mogu sušenjem konzervirati i upotrebljavati kao povrće. Kuhano sjemenje bagrema može da zamijeni grah, a prženo da posluži kao zamjena za kafu.

Breza (lat. Betula pendula): Lišće zlata vrijedno

Breza je jedna od onih biljaka čiji listovi, u smislu ljekovitosti, imaju primat u odnosu na cvjetove. Listovi breze imaju fin, blag miris, no gorkog su okusa. Sakupljaju se u maju i junu, kad se potpuno razviju. Sušiti ih treba u hladu ili na 40 stepeni C. Jako je važno znati da je i breza medonosna, no da je pčele više posjećuju radi prikupljanja polena.

U narodnoj medicini najviše se koristi čaj od listova breze. Listovi se nikad ne kuhaju, već samo preliju vrelom vodom. Čaj od brezovog lišća pojačava izlučivanje mokraće i žuči, odstranjuje kiselinu iz organizma, čisti krv i bubrege. Dobar je lijek protiv groznice, reume i vodene bolesti.
Ublažava boli kod gihta i reume.

Brezov list je dobro miješati sa lipinim cvijetom, naročito kod povišene temperature i početnog stadija dijabetesa. Ova mješavina liječi i arteriosklerozu, gojaznost i odstranjuje bjelančevine iz mokraće. Ima antibiotsku vrijednost. Kupelji od lišća i kore breze liječe kožne bolesti, nečistu bolest, svrab, uklanjaju celulit. Istodobno treba piti brezin čaj i stavljati obloge od listova.

RECEPTI

Čaj od majčine dušice

Majčina dušica sadrži lako isparive ljekovite sastojke koji kuhanjem u otvorenoj posudi ispare te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva. Čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke također nema ljekovita svojstva. Dakle, da napravite dobar čaj, uzmite supenu kašiku majčine dušice, prelijte s 200 g kipuće vode, poklopite i nakon pola sata ocijedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.

Čaj od bagrema

Dvije čajne kašičice cvijeta preliju se sa 2,5 dcl kipuće vode, a čaj se procijedi nakon 5 – 10 min. Kod tegoba s dišnim organima sladi se medom od bagrema. Pripravak od listova izaziva jače lučenje žuči, a priprema se na isti način.

NAPOMENA! Bagremova kora je otrovna, zbog čega je ne treba koristiti kao lijek.

Čaj od breze

Uzeti 1 supenu kašiku brezovog lišća, preliti sa 200-300 ml ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 – 15 minuta. Piti tri puta dnevno po šolju.

(aura.ba)