Majčina dušica, bagrem i breza: Pčelama hrana, lijek za insana

Ako imate problema sa nemirnim živcima ili neredovnom mjesečnicom, majčina dušica će vam biti od pomoći. No, ako se pak borite sa glavoboljama ili grčevima u želucu, cvijet bagrema će postati vaš najbolji prijatelj. A, list breze ćete pretočiti u čaj ako muku mučite sa reumom, žuči ili bubrezima…

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum)

“Sirotinjski antibiotik”

Majčina dušica je trajna, oko 30 cm visoka, grmolika biljka. Naziva se još babja dušica, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, itd. Odlična je kao paša za pčele, ali i kao začin u mediteranskoj kuhinji, te kao prirodni lijek za razne bolesti. Od naročito velike je pomoći u periodima kada vladaju prehlade i gripe, pa se zato naziva i “sirotinjski antibiotik”.

Raste po suhim i sunčanim mjestima, na livadama, pašnjacima i na kamenjarima. Obično se pojavljuje u većim skupinama. Cvate čitavo ljeto, i u vrijeme cvatnje ima posebno ugodan aromatičan miris i okus. No, brati se može već sad, u maju, pa sve do septembra. Sabire se čitava biljka (osim korjena), no ljekoviti su samo list i cvijet. Ne smije se čupati.

Majčina dušica je od davnina omiljeni lijek u narodnoj medicini. Osim protiv prehlade i gripe, upotrebljava se i kao lijek za probavne organe. Smiruje kašalj, ali i živce. Dobro je sredstvo za dezinfekciju. Pomaže kod neredovne mjesečnice i kod smetnji u bubrezima i mjehuru. Možemo je upotrebljavati i za masažu kod reume i gihta. Kod glavobolje šaku majčine dušice stavimo pod kapu ili šešir.

Bagrem (lat. Robinia pseudoacacia)

Zamjena za kafu i grah

Bagrem je listopadno drvo, nerijetko visine 20 (i više!) metara. Poznato je i pod imenima kao što su akacija, bagra, bijela bagrena, bijelo drvo, gospodinov trn, kraljevo drvo, itd. Bagrem je porijeklom iz Kanade. U Evropu je stigao početkom 17. stoljeća. Ljekovita je i veoma medonosna biljka. Cvjeta upravo u mjesecu maju. U liječenju se upotrebljava uglavnom cvijet, rjeđe list.

Mirišljivi cvjetovi bagrema rastu u grozdovima. Izlučuju mnogo nektara, posjeduju velike količine ljekovitih sastojaka, ali su našli primjenu i u kuhinji. Naime, poznat je specijalilet “prženih mladih cvjetova bagrema”, prethodno uvaljanih u tijesto za palačinke. Bagrem ima i koristan plod; plosnatu, dugu mahunu, sa 4 – 10 sjemenki.

Narodna medicina preporučuje čaj od osušenih cvjetova bagrema kod prehlade, kašlja, glavobolje i grčeva u želucu. U svježim mahunama i u sjemenkama bagrema ima mnogo bjelančevina, ugljikohidrata i masnoće. Mahune se mogu sušenjem konzervirati i upotrebljavati kao povrće. Kuhano sjemenje bagrema može da zamijeni grah, a prženo da posluži kao zamjena za kafu.

Breza (lat. Betula pendula)

Lišće zlata vrijedno

Breza je jedna od onih biljaka čiji listovi, u smislu ljekovitosti, imaju primat u odnosu na cvjetove. Listovi breze imaju fin, blag miris, no gorkog su okusa. Sakupljaju se u maju i junu, kad se potpuno razviju. Sušiti ih treba u hladu ili na 40 stepeni C. Jako je važno znati da je i breza medonosna, no da je pčele više posjećuju radi prikupljanja polena.

U narodnoj medicini najviše se koristi čaj od listova breze. Listovi se nikad ne kuhaju, već samo preliju vrelom vodom. Čaj od brezovog lišća pojačava izlučivanje mokraće i žuči, odstranjuje kiselinu iz organizma, čisti krv i bubrege. Dobar je lijek protiv groznice, reume i vodene bolesti.
Ublažava boli kod gihta i reume.

Brezov list je dobro miješati sa lipinim cvijetom, naročito kod povišene temperature i početnog stadija dijabetesa. Ova mješavina liječi i arteriosklerozu, gojaznost i odstranjuje bjelančevine iz mokraće. Ima antibiotsku vrijednost. Kupelji od lišća i kore breze liječe kožne bolesti, nečistu bolest, svrab, uklanjaju celulit. Istodobno treba piti brezin čaj i stavljati obloge od listova.

RECEPTI

Čaj od majčine dušice

Majčina dušica sadrži lako isparive ljekovite sastojke koji kuhanjem u otvorenoj posudi ispare te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva. Čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke također nema ljekovita svojstva. Dakle, da napravite dobar čaj, uzmite supenu kašiku majčine dušice, prelijte s 200 g kipuće vode, poklopite i nakon pola sata ocijedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.

Čaj od bagrema

Dvije čajne kašičice cvijeta preliju se sa 2,5 dcl kipuće vode, a čaj se procijedi nakon 5 – 10 min. Kod tegoba s dišnim organima sladi se medom od bagrema. Pripravak od listova izaziva jače lučenje žuči, a priprema se na isti način.

NAPOMENA! Bagremova kora je otrovna, zbog čega je ne treba koristiti kao lijek.

Čaj od breze

Uzeti 1 supenu kašiku brezovog lišća, preliti sa 200-300 ml ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 – 15 minuta. Piti tri puta dnevno po šolju. (aura.ba)

error: Content is protected !!